EU-land avviser vaksine-pass – helt i det blå også i Norge

Et vaksine-pass er ment å føre til enklere reiser innen Europa. Ideen møter motstand. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere land i Europa har satset mye på å utvikle et vaksine-pass. Nå rykker Kroatia ut og avviser at de vil ha et slikt pass. Norge vurderer ordningen, men er lagt fra å konkludere.

Passet er ment å gi folk som har gjennomført vaksinasjon mot covid-19 enklere grense-passeringer. De skal kunne bruke en slags hurtigkø når de skal bevege seg mellom landene, og dessuten slippe karantene.

For at ideen om at vaksine-pass skal bli gjennomført, må imidlertid alle EU-landene være enige om dette. Det ser ikke aktuelt ut nå.

Vil ikke være med

For nå har bl.a. Kroatias turist- og idrettsminister, Nikolina Brnjac, gjort det klart at landet ikke støtter ideen om vaksine-pass og skal lage sine egne smittetiltak for å verne egen befolkning og turister.

Kroatia, som var et populært ferieland for nordmenn før korona-pandemien slo til, sier i en pressemelding at det ikke støtter forslaget fra andre land om å innføre krav om vaksine-pass.

Det er spesielt Hellas, Spania, Portugal og Italia som har ivret for ideen. Saken har vært løftet frem av EU-kommisjonen, uten at det har ført til noen løsning på saken. Store og innflytelsesrike EU-land som Frankrike og Tyskland er høyst skeptisk til hele påfunnet med eget pass.

Norge vurderer

– Et slikt krav kan sikkert gjøre reising og grensepasseringer enklere, men kommer absolutt ikke til å bli noe krav for å slippe inn i Krona, fastslår kroatiske Brnjac.

I Norge har Helse- og omsorgsdepartementet saken til vurdering, men har ikke bestemt om dette er noe vi skal være med på:

– Vaksinesertifikat er til diskusjon både i EU og Verdens Helseorganisasjon. Det jobbes med å lage en felles mal for hva som skal inn i dette sertifikatet. Det vil bli opp til hvert enkelt land å vurdere hvordan et slikt sertifikat kan brukes. Det har ikke Norge tatt stilling til, men vi følger med på arbeidet, skriver statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i en epost til flysmart24.

Vil ha egen løsning

I Norge får alle, som har tatt korona-test, lagret bl.a. resultatet på sin personlige side på nettstedet helsenorge.no. Nå kan det i stedet bli vaksine-opplysninger her, en ordning som Danmark nettopp har besluttet å gjøre.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet jobber med å vurdere om det skal gjøres endringer i vaksinasjonskortet på helsenorge.no, skriver Bjerke.

Kroatia skal i stedet for å satse på et vaksine-pass utvikle egne smittevern-tiltak i samarbeid med landets helsemyndigheter – Stay safe in Croatia.

Godkjenne anlegg

Det er snakk om en egen sertifiserings-ordning der turistanlegg som blir godkjent, må tilfredsstille en rekke smittevern-tiltak.

Som et av tiltakene for å hindre videre smitte er at alle ansatte i godkjente anlegg selv skal være vaksinert mot covid-19. De første anleggene blir godkjent nå i februar.

– Vi skal innføre helsestandarder som skal gjøre et opphold i Kroatia så sikkert som mulig for våre gjester, sier Brnjac.