Har minst smitte – datoen klar for norske charter-turer

Hellas ligger an til å bli det landet langs Middelhavs-kysten som åpner for turister først i sommer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mens mange av de populære ferielandene langs kysten av Middelhavet sliter med skyhøye smittetall, har Hellas kommet i en langt mer gunstig posisjon. Nå tar landet et nytt grep for å kunne åpne for utenlandske turister.

Når vaksineringen av grekerne starter, vil ansatte i turistindustrien bli prioritert. Det har landets turistminister, Harry Theoharis, gått ut med på gresk TV denne uken. Planen blir nå vurdert av landets smitte-eksperter.

Nå tror Apollo Reiser at vaksinegrep og lave smittetall gjør at Hellas blir det første landet som åpner for Syden-turisme denne sommeren. Selskapet er klar til å sette i gang turer fra Norge så snart det er trygt nok. Første avreise er satt til 25. april:

Blir første land ut

– Lavere smittetall er jo gode nyheter for alle oss som lengter etter å følge hjertet til Hellas i sommer. Vi tror absolutt at Hellas blir det første Middelhavslandet som åpner, og hvert år er det dit Apollos første flyvning går, sier kommunikasjonssjef hos Apollo, Beatriz Rivera, til flysmart24.

Får den greske turiststatsråden viljen sin vil det være en viktig del av planen for å kunne få i gang igjen turistindustrien, og dermed et viktig hjul i landets økonomi.

Det blir i så fall de første norske pakke-reisende til landet siden i fjor høst. Hellas var det eneste av de store ferielandene som ble åpnet for norske charter-besøkende i fjor sommer.

Kort sesong i fjor

Sesongen ble bare noen få uker før høstens smittebølge satte en stopper for reisene som Apollo og TUI gjennomførte til Kreta og Rhodos. Opplegget var da begrenset til et par fly i uken til de to øyene.

Nå satser Apollo på at smittetallene skal falle ytterligere i Hellas, og at vaksineringsprosessen skal skyte fart både hos grekerne og i Norge. Det vil åpne den greske øyverdenen for norske turister igjen.

Gjeldende reiseråd som advarer mot alle utenlandsreiser varer frem til 1. mars.

Slik er flyplanene

Flyprogrammet for sommeren er nå klart, og Apollo satser på at noe av normaliteten skal gjeninntre denne våren og sommeren:

– Vi starter sesongen til både Kreta og Rhodos allerede i slutten av april, og til mange andre greske destinasjoner tidlig i mai. Dette er planen også i år, men det avhenger selvfølgelig av Utenriksdepartementet da vi alltid følger deres reiseråd. Men så fort Hellas markeres som grønt og åpner opp for turisme så er vi klare til å dra, forsikrer Rivera.

Konkurrenten Ving har satt opp sitt første fly fra Norge den 2. mai, mens TUI har satt opp Hellas fra 25. april.

Som flysmart24 har skrevet tidligere ligger Hellas best an på smitte-statistikken av alle de sentrale ferielandene i Syden.

Hestehoder foran

Den ferskeste oversikten fra den europeiske smittevern-organisasjonen ECDC viser at landet i midten av januar lå på 87 smittede per 100 000 innbyggere. I dag torsdag kom nye tall, nå ligger Hellas på 77 smittede.

Dette er langt over grensen på 25 som Folkehelseinstituttet krever for å omgjøre landet fra rødt til gult på smittekartet.

Likevel ligger Hellas mange hestehoder foran konkurrenter som for eksempel Spania som på denne statistikken har 1 036 smittede. Andre konkurrerende land som Portugal har skrekktall på 1 652, mens Italia falt fra 315 forrige uke til 284 denne uken.