Først vaksine – så er det rett til Syden igjen

Dette savner mange nordmenn - sol. sommer og varme i det sørlige Europa. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Suget etter en Syden-tur er stor hos mange nordmenn. I praksis har feriemarkedet vært stengt siden mars i fjor, men nå øyner mange et nytt håp. Det er bare ett hinder de må passere først.

De vil bare forsikre seg at de har fått sin plass i vaksine-køen mot covid-19 før de trykker inn «bestill»-knappen hos reiseselskapet.

Hos landets største pakkereise-arrangør Ving har dette blitt tydeliggjort av mange kunder som bare tripper etter å sette seg på ferieflyet igjen.

Beroliger kundene

– Ja, flere av våre kunder sier at de gjerne vil vite når de skal vaksineres før de bestemmer seg for avreisedato for sin sommerferie hos oss, sier Norge-sjefen for Ving, Marie-Anne Zachrisson til flysmart24.

Hun sier at reiseiveren åpenbart er stor hos mange. De gir uttrykk for at de savner sol, varme og de tilbudene som et opphold i landene langs Middelhavet gir:

– Vi forstår at det er uforutsigbart og beroliger de med at de har generøse avbestillingsmuligheter hos oss. Nå gjelder det å gi kundene den tryggheten de trenger for å bestille. Vi kan se at de voksne kundene – som blir vaksinert først – er klare for å planlegge og bestille ferier i utlandet når de vet at de blir vaksinert før turen, sier Zachrisson.

Merket endring i vinter

Hos Vings konkurrent TUI merket man den samme tendensen for en tid tilbake:

– Vi ser at reiseoptimismen er sterkt knyttet til vaksinering og den generelle situasjonen her hjemme. Trenden startet så smått tidlig i vinter og vi har hatt en jevn vekst siden, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.

Hun sier at mange avventer og at bestillingene så langt er på et lavt nivå, men at de ser en positiv trend.

– I sommer er det Hellas – Kreta, Rhodos og Samos – samt Kypros som er mest populært. Til vinteren er 80 av 10 bestillinger til Gran Canaria. De aller fleste bestiller høstferie og vinterreiser akkurat nå, sier Aspengren.

Håper på vaksine-pass

Zachrisson i Ving tror også at krav om vaksinepass eller annen dokumentasjon kommer å bli et viktig tema fremover.

Her jobbes det innen EU med å få på plass et slikt pass. Det skal gi alle de som har gjennomført vaksine-programmet lettere adgang til å reise innen Europa.

Så lang er det lite som tyder på at EU-landene klarer å bli enige om en slik pass-ordning. Flere land – blant dem Tyskland og Frankrike – har gitt tydelig beskjed om at de er skeptiske til hele ideen. Kroatia har allerede sagt nei.

Det er greske myndigheter som har ivret mest for et eget pass, men også gjort det klart at negativ PCR-attest også skal godtas som innreise-dokumentasjon – slik som i dag.

Fire av ti vil reise

Fredag kunne flysmart24 fortelle om den nye reiseundersøkelsen som mediekonsernet Schibsted har foretatt.

Fredag kunne flysmart24 fortelle om den nye reiseundersøkelsen som mediekonsernet Schibsted har foretatt og som Finn Reise presenterte.

Den bekrefter reiselysten:

Når folk ble spurt om hva de ville prioritere å gjøre når korona-viruset begynner å bli nedkjempet, ble dette resultatet:

38 prosent svarer at de skal besøke venner og familie, men bare 1 prosentpoeng færre – 37 prosent- sier de skal prioritere det å reise til utlandet.