Reise-ekspert: Sju råd for å hindre feriekrise i sommer

Skal du kjøpe feriereisen nå eller er det smartest å vente? Her får du gode råd om sommerens ferietur. Foto: Melia Hotels

Det ser ut til å være et betydelig sug i markedet for å komme seg på ferietur til utlandet til sommeren. Nå advarer landets største reisebyrå om hvilke farer folk skal være oppmerksomme på i en tid der smitte-situasjonen kan endre seg over natten.

– Det er mange gode tilbud for 2021 og mange reiseaktører vil få i gang salget. Det er viktig og bra, men vi må fortsatt ha et bevisst forhold til hva vi bestiller, sier kommunikasjonsdirektør i Berg-Hansen reisebyrå, Anette Maltun Koefoed, til flysmart24.

Hun har satt opp sju råd som hun mener alle som bestiller feriereiser nå bør ta hensyn til. Smittesituasjonen er usikker i mange land, og kan skifte fort. Derfor mener hun det er viktig å ha vilkår som gjør at man skal kunne trekke seg fra en reise.

Nordmenn vil ut

Bakteppet for hennes råd er et reiseliv som sakte åpner opp igjen.

Dette skjer som følge av vaksinering i mange land og reiserestriksjoner som kan komme til å bli fjernet fordi smitte-omfanget reduseres.

Da har også reisearrangørene begynt å røre på seg, og Koefoed skjønner godt at mange nå er fristet til ikke bare å søke etter reiser, men også trykke inn «kjøp»-knappen.

Mange er usikker

– Ja, det er fristende for mange å kaste seg på et tilbud, og det er jo ingen tvil om at du kan gjøre en god deal i disse dager. Hvor vi kan reise i sommerferien er fortsatt usikkert, og derfor er det viktig at du velger reiser som er full refunderbare enten det er fly, hotell, leiebil eller andre aktører, sier Koefoed.

Hun sier at byrået får mange spørsmål fra kunder som lurer på om det er smart å bestille ferien allerede nå, eller om de bør vente til land åpner grensene sine, og norske myndighetene gir grønt lys for reiser igjen.

Dette avgjør

Hun mener det avgjørende vil være er spørsmålet hvor ferieturen går:

– Velger du reiser i Norden, kan nok dette være mer sannsynlig enn reiser til Europa og resten av verden. Vi vet at flere kunder eksempelvis har bestilt ferie til et reisemål i Europa, og samtidig har en backup på sommerhus i Danmark, sier hun.

Når det gjelder høstferien og senhøsten er tonen litt annen:

– Det å planlegge høstferien i Syden er ikke like usannsynlig, og da har nok utrullingen av vaksinen også kommet lengre, sier hun.

Her er tipsene fra Koefoed:

  • Vil du bestille nå – sørg for å bestille full refunderbare reiser (hotell, fly, leiebil etc.)
  • Sjekk landet du skal reise til og hvordan de helsemessige forholdene er der. Har de kapasitet i disse tider til også å ta hånd om syke turister?
  • Velg trygge og mer nære destinasjoner, slik at det er enklere å komme seg hjem dersom du skal ha behov for det. Det er også større sannsynlighet for at Norden åpner før resten av Europa.
  • Sjekk at du har reiseforsikring som gjelder for din reise.
  • Bestill kvalitetssikrede leverandører. Da vet du at de ivaretar smittevern, og at du alltid har noen å snakke med om noe uforutsett skulle oppstå før eller under reisen.
  • Bestill hos seriøse aktører som sikrer at kontaktinformasjonen når frem til bostedet. Da vil du bli kontaktet med viktig informasjon dersom det skal oppstå en smittesituasjon.
  • Vær bevisst på bosted. Forsøk å tilpasse ferien, slik at du er på steder hvor du unngår for store folkemengder.