SAS kommer i tiden fremover til å tilpasse rutetilbudet slik at det dekker opp en økende andel ferie- og fritidsreisende.
Dette skjer fordi flyselskapet mener at fritidsreiser kommer til å voksne raskest etter pandemien, på bekostning av jobbreiser.
Dette skriver SAS-sjef Rickard Gustafson i sine kommentarer i forbindelse med at selskapet i dag, torsdag, la frem regnskapet for første kvartal.
– Dette bli en tøff kamp for SAS, mener flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir.
Tøffe tak
Som ventet er tapene blodrøde – resultatet før skatt ble på 1,9 milliarder svenske kroner. Passasjertallet har minsket med svimlende 5 millioner.
I motsetning til konkurrenten Norwegian er SAS godt i gang med sin restrukturering for å overvinne korona-krisen. Det blir imidlertid tøffe tak fremover, advarer SAS-sjefen som har meddelt at han slutter i jobben innen 1. juli.
Selv om det kommer stadig flere vaksiner og vaksinasjonsgraden i befolkningen øker, mener Gustafson at det ikke vil bli noe som ligner en normal trafikksituasjon før tidligst neste år.
Klar til å satse
– Vi følger vaksinasjons-prosessen nøye rundt om i verden slik at vi raskt kan sette inn ekstra kapasitet i de områdene der markedet gjør det mulig, skriver Gustafson.
Han sier at det den raskeste veksten vil komme på ferie- og fritidsmarkedet, og at SAS et klar til å satse her ved å ha en modell som gir et bedre sesongtilpasset rutetilbud.
Flyanalytiker Elnæs sier til flysmart24 at endringen i SAS presser seg frem:
Øker sommer-programmet
– SAS må omstille seg til at markedet for de som reiser ofte blir redusert. Dermed er det ferie og fritid sammen med besøksreiser til venner og familie som SAS skal slåss med lavprisselskapene om. Det kan bli en tøff kamp for SAS, mener Elnæs.
Allerede denne sommeren setter selskapet i gang igjen 180 ruter som har vært stanset under pandemien, flere titalls av disse er ruter fra Norge og ut i Europa.
Feriereiser til Syden
– Modellen gjør det mulig for SAS å tilby et komplett nettverk og en tidtabell som er tilpasset det skandinaviske behov til så vel jobbreiser som fritidsreiser, mener SAS-sjefen.
Som flysmart24 har skrevet tidligere, er «folk som reiser ofte» det markedet SAS satser mest på. Selskapet har selv definert «ofte» som minst fem flyturer i året.
I de senere årene har det imidlertid også vært en klart økt satsing på fritidsreiser i selskapets egen regi.
Rutenettverket til feriemålene langs kysten av Middelhavet har blitt kraftig styrket. Dette for å gi kundene et helhetlig tilbud, også i den viktige sommersesongen.