Bønnfaller folk om å vise ansvar ved gjenåpningen

Uteserveringen skal få åpne igjen begrenset fra tirsdag på Mallorca. Foto: Ving

Tirsdag skal deler av restaurantbransjen på Mallorca få holde åpent igjen etter å ha vært stengt i flere måneder. Myndighetene er imidlertid livredde for at dette skal føre til en ny smitte-oppblomstring.

Derfor bønnfaller den lokale regjeringen folk og utelivs-bedriftene om å vise ansvar. Regjeringen sier klart fra at de stedene som nå kan åpne vil bli stengt igjen ved det minste tegn til ny smitteøkning, skriver den spanske avisen Ultima Hora.

God utvikling

Som flysmart24 har skrevet tidligere, er Spania inne i en meget god smitteutvikling. Smittenivået har rast de siste ukene:

Fra over 1 000 smittede per 100 000 innbyggere så sent som 4. februar, er nivået nå nede i 348, ifølge den siste oppdateringen fra den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC.

Derfor skal bl.a. Balearene nå forsøke med en forsiktig og langsom åpning, og tillater at barer og restauranter som også har uteservering skal kunne holde uterestaurantene åpne til kl. 17 fra tirsdag og i to uker fremover.

Begynte å bestille bord

Dette tilbudet var folk på den populære ferieøya ikke sene om å respondere på. Etter at det raskt viste seg at folk begynte å bestille bord i stort omfang straks nyheten ble kjent, har myndighetene fått bange anelser.

Man har tidligere åpnet og fått en kraftig smitte-oppblomstring, og frykter at det samme skal skje nå.

Derfor har regjeringens talsmann, Iago Negueruela, gått ut avisene med en bønn om å vise ansvar:

«Ikke råd»

– Vi har ikke råd til å ødelegge på noen uker det vi har brukt måneder på å bygge opp, sier talsmannen.

PS: Spania praktiserer krav om pcr-test for utlendinger som ankommer landet, men kun fra høyrisiko-områder. Etter at Norge ble fjernet fra listen, er Oslo på listen fra 1. mars. Det øvrige Norge er unntatt.