På dette eksotiske reisemålet er koronaen bekjempet og livet tilbake som før viruset kom. Innbyggerne trenger ikke bruke munnbind eller huske på å holde avstand – verken i det sosiale livet, på butikker eller restauranter.
– Vi har ikke bruk munnbind eller hatt avstandskrav på minst sju måneder. Det er en stor lettelse. Jeg håper også dere i Norge, og resten av verden, får tilbake den normale hverdagen snart, sier Camden Austin til flysmart24.
Han hygger seg sammen med venner på et utested i byen Christchurch på New Zealand. Landet er et av de områder i verden som har taklet korona-pandemien på beste måte.
Harde tiltak da pandemien kom
Det har gjort at hverdagen i denne byen, som ligger på Sørøya, ikke minner mye om slik Norge har det i dag med strenge smitte-reguleringer.
Landet har en befolkning på nesten 5 millioner, ikke ulikt Norge.
Deretter skiller vi lag.
Mens Norge, en av de beste i Europa, har hatt over 70 000 smittede og 622 døde, er situasjonen på New Zealand en helt anen:
Landet har hatt bare litt i overkant av 2 300 smittede siden pandemien brøt ut for et år siden. 26 mennesker er død som følge av virussmitte.
Landet er lynrask til å reagere på det miste utbrudd. Da det ble oppdaget tre smittetilfeller i Auckland på Nordøya for snart to uker siden, ble byen resolutt nedstengt i tre dager. Lørdag gikk alarmen igjen. Nå er det bare en smittet, men en ny innstramming er satt i verk, og den skal vare en uje.
Slik har New Zealand slått til og kvalt all smitteoppblomstring i fødselen.
Har bodd i Norge
Landets solide håndtering ble nylig bekreftet i en studie som Lowy Institute i Sydney har gjort. Den vurderte 98 land etter seks kriterier, som blant annet bekreftede smittetilfeller, dødstall og testing. Her var New Zealand best, Brasil verst.
Camden Austin kjenner Oslo godt etter å ha bodd i landets hovedstad et års tid for noen år siden. Hjemme på Sørøya er smittekrav er historie. New Zealand har åpnet opp etter en knallhard nedstenging som varte fra pandemi-utbruddet i mars og flere måneder.
Den kontante håndteringen hjalp slik at de i New Zealand er et av de få land i verden der de nå lever nesten som før viruset slo til:
Lever som normalt nå
– I utgangspunktet er det et normalt liv hver dag her. Vi kan reise rundt uten noen begrensninger. Masker er ikke obligatoriske noen steder, bortsett fra på innenlands flyreiser. Når du går rundt i byen ser du nesten ingen som bruker maske. Det er ingen fysiske avstandskrav. Barer, restauranter og butikker er åpne uten begrensninger, forteller Austin.
Han er ikke i tvil om at den friheten folk på Stillehavs-øyene nå føler, er et resultat av at landets myndigheter reagerte resolutt da pandemien kom i mars i fjor.
– Ja, alt dette er et resultat av vår ekstremt strenge låsing i mars og april 2020, og kortsiktige overgangsbegrensninger etter det. Og – selvfølgelig er vi heldige som er så isolerte, mener Austin.
Han kan også fortelle at de på New Zealand også har fått sin Nakstad, på grunn av den solide innsatsen mot viruset:
– Vår helsedirektør, Dr Ashley Bloomfield – er i øyeblikket vår mest elskede offentlige person.
Musikkfestivaler i gang
På den sørlige halvkule er det ennå sommer, og for festival-elskere kan han fortelle om at også på det punktet er det annerledes på New Zealand enn her i Europa:
– Faktisk har det vært flere musikkfestivaler i nyttårsperioden. Det ble innført en sporingsordning med QR-koder, som innebærer skanning inn på alle offentlige steder som besøkes ved hjelp av en app. Dette ble opprinnelig brukt mye, men etter hvert har folk følt seg mer avslappet og bruker det mindre konsekvent, forteller han.
Den smittefrie hverdagen de nå nyter har ikke kommet gratis. New Zealand har, i likhet med Australia, en kultur for streng kontroll mot spredning av sykdom.
Sjekket og klart
Det har alle som har ankommet landet fått merke.
På grensen blir alt av mat og annet som kan bringe med seg uønskede sykdommer kastet.
«Heldige som er så isolert»
Camden Austin. Foto: Privat
New Zealand stengte grensen da viruset kom. Der ble det ikke gjort frivillig å teste seg for landets egen befolkning ved ankomst fra utlandet heller, men ble også praktisert med konsekvente karantene-krav.
– Grensene er fortsatt stengt, og folk fra New Zealand som kommer tilbake, må forplikte seg til å gjennomgå en obligatorisk, veldig streng 2-ukers karantene. Det skjer i regjerings-kontrollerte hotellfasiliteter, før de kan bosette seg i samfunnet igjen, forteller Austin.
Geografisk fordel
Hos det norske Folkehelseinstituttet er fagdirektør for smittevern, Frode Forland, klar på at New Zealand har klare fordeler på grunn av sin geografi:
– Jeg kjenner ikke smittevernarbeidet på New Zealand i detalj, men etter et første utbrudd i fjor vår har de klart å holde smittenivået svært lavt gjennom resten av pandemien, med totalt 2371 registrert smittede og 26 dødsfall. De har jo den fordelen at de er et øysamfunn og det er lettere å kontrollere all innreise til landet, sier Forland til flysmart24.
Han tror at den strenge grensekontrollen og testingen har gjort at de fleste nok de aller fleste tilfeller blitt oppdaget og satt i karantene og isolasjon etter ankomst til landet.
Da kan vi slippe maske
– Det er på mange måter samme politikk som Norge nå har for å hindre importsmitte av muterte virus til landet. Norge har også profitert på at vi slo hardt til med strenge smitteverntiltak da vi fikk den første bølgen av pandemien i vår.
– Hvor lenge er det til også vi kan glemme meteren og masken?
– Meteren må vi huske på til pandemien er over. Munnbind har alltid sin berettigelse i helsetjenesten, men ute i samfunnet bare når det er et høyt smittenivå og man ikke kan overholde avstandskrav, sier Forland.