UD: – Reiserådet skal ikke vare lenger enn nødvendig

Mange nordmenn savner å kunne reise på solferie til Syden. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Smittetrykket er på rask vei nedover i flere av de viktige ferielandene for nordmenn, i tillegg til at vaksinasjons-graden øker både i Norge og i Europa for øvrig.

Ennå gjelder advarslene fra Utenriksdepartementet om å unngå alle unødvendige reiser ut av landet.

Departementet vil ikke nå signalisere noen endringer i det gjeldende rådet. Det gjelder frem til 15. april, men UD gjør også dette klart:

Avsluttes raskest mulig

– Vi ønsker ikke å ha et reiseråd lenger enn nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i UD til flysmart24.

Smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm. skapte i går ny optimisme for de som savner feriereisen til Middelhavet eller storbyferien i Europa.

I et intervju med VG sa han at han tror vaksineringen vil bli så omfattende etter hvert at nordmenn kan belage seg på å kunne reise ut av landet i slutten av mai eller juni igjen.

Gjelder til over påske

Det som nå hindrer nordmenn å reise ut – uten å måtte gå i karantene ved hjemkomst og risikere å stå uten fullgod forsikringsdekning – er de norske reiserådene.

Der er UDs nåværende råd helt klar: Det gjelder frem til over påske, og Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Unntatt er Norden, som deles inn i regioner. I dag er Island nede på en smittenivå på bare 8 smittede per 100 000 innbyggere, og et av de få gule områdene. Det norske kravet for å komme i kategorien gult land, er at nivået ikke er over 25 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Strenge innreisekrav

Det betyr at nordmenn som reiser til sagaøya ikke trenger å gå i karantene ved hjemkomst. Derimot er det strenge innreiseregler til Island:

Landet har innført midlertidig grensekontroll. Fra 19. februar 2021 må alle tilreisende fremlegge en negativ PCR-test som ikke skal være eldre enn 72 timer. Dette kommer i tillegg til obligatorisk testing ved grensekryssing og en test etter fem-seks dager innreisekarantene.

I Utenriksdepartementet vil man ikke si noe om når det kan ventes endringer i de gjeldende reiserådene for nordmenn:

Håper på normalisering

– Det globale reiserådet er gyldig frem til 15. april og Utenriksdepartementet vil komme tilbake til varighet og videreføring før den tid. Det er for tidlig nå å si noe om hvordan smittesituasjonen vil være til sommeren, men som alle andre håper vi at situasjonen etter hvert normaliseres, sier Svendsen.

Ved siden av Island, er det Norge (70), Danmark (110) og Finland (111) som ligger best an i Norden.

Ifølge siste oppdatering fra den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC har Sverige fortsatt høyt smittenivå og ligger i dag på 435 smittede. Dette er verre enn hardt angrepne land som Hellas (147), Italia (289), Spania (348) og Frankrike (398).