Reisesalget økt straks etter Høies glad-melding

Salget av Syden-reiser økte straks etter glad-melding om at vi trolig kan reise mer som normalt fra mai. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da helseminister Bent Høie denne uken sa at det ligger an til at nordmenn kan begynne å reise til utlandet igjen fra mai, kom reaksjonen straks. Det gikk ikke mange minuttene før de første Syden-turene var solgt.

Økende vaksinegrad i Norge og Europa gjorde at både Folkehelseinstituttet og senere helseminister Bent Høie (H) kom med glad-meldingen for mange om at det kan ligge an til at vi kan reise mer som normalt fra slutten av mai.

– Ja, reaksjonen kom meget raskt etter disse uttalelsene. Det viser nok bare at det er et stort reisesug hos mange nordmenn som savner ferieturene sine til Syden dypt, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Berge mener det som skjer innen salget av feriereiser og flyreiser er det første virkelige tegnet til oppgang på sju måneder, siden sensommeren i fjor.

Lengter etter sol og varme

– Vi skal være forsiktige med å kalle det for et gjennombrudd det vi ser nå, men at det viser at mange lengter etter å kunne reise igjen, er det ingen tvil om. Mange forbereder seg på Norges-ferie på grunn av situasjonen, men åpner det opp med grønne land blir det trangt om plassen, sier Berge.

Hos Finn Reiser er det Syden-klassikerne som er vinnerne så lang: Gran Canaria, Kreta, Rhodos og Antalya i Tyrkia.

Hos Apollo Reiser, en av de tre største charterreise-selskapene i Norge, blir den positive salgsutviklingen denne uken bekreftet:

– Ja, vi har en økning i salget på over 40 prosent sammenliknet med forrige uke. En så markant økning fra uke til uke er første gangen vi ser i år, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

Selger best

Hun sier at det er reiser til Hellas som blir mest etterspurt og som selger best.

– Kreta, Rhodos og Parga er fortsatt de mest populære destinasjonene, og det er hovedsakelig juli og august folk bestiller. Samtidig ser vi nå også en økning i junireiser og for høstferien, så det er ingen tvil om at reiselysten er der og at optimismen nå virkelig begynner å øke. Det er veldig gøy, sier hun.

Også hos Norwegian peker salgstallene oppover igjen, og kommunikasjonssjef Tonje Næss sier at vaksineutrullingen i mange markeder gir økt optimisme og reiselyst. Det gjenspeiler seg igjen i positive tendenser i bookingene.

Klassikerne vinner

– Det er spesielt innenriks Norge og Spanske destinasjoner som Alicante, Malaga og Las Palmas som utmerker seg, sier Næss til flysmart24. Hun tror også at større muligheter for ombooking har hatt en positiv betydning for den salgsveksten selskapet ser:

– For å gi kundene våre litt ekstra fleksibilitet i en uforutsigbar tid tilbyr vi også én gebyrfri ombooking på alle våre internasjonale flyvninger. Det merker vi at mange setter pris på, sier hun.

Noen har også lyttet til forbrukermyndighetens råd om å kjøpe fleksible billetter. Dette for å sikre seg enda bedre mot å tape penger i tilfelle man finner ut at den planlagte reisen ikke er så sikker likevel:

– Da kan man endre eller avbestille billetten sin frem til 30 minutter før avreise, sier Næss.

Kort Syden-sesong

Reise-oppturen som ser ut til å komme nå, er første gang siden alle turer ble stanset da korona-viruset lammet reiseaktiviteten fra mars i fjor.

Det kom riktig nok et lite og kortvarig oppsving på slutten av sommeren.

Redusert smittegrad i Europa gjorde at pakkereiseselskapene TUI og Apollo kunne sende nordmenn på chartertur til Kreta og Hellas noen uker, før dette også ble stanset da smittenivået økte igjen i Europa.

Siden har det vært stans i charterreiser og lav aktivitet på flyreiser til utlandet.