De som håper at vaksinering mot covid-19 skal gjøre at de skal kunne reise til utlandet med korona-forsikring i baklomma, må tro om igjen. Et vaksinebevis vil ikke endre noe som helst.
– Nei, vi forholder oss til Utenriksdepartementets reiseråd, sier kommunikasjonssjef Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring til flysmart24. Det samme svaret gir konkurrenten Gjensidige Forsikring.
Reiserådet advarer mot utenlandsreiser. Det betyr null korona-sykedekning for den som likevel reiser til røde land, og som har en reiseforsikring kjøpt i Norge. Om det skjer med et fremtidig vaksinepass i lomma, vil status ikke bli endret: Det blir på eget ansvar.
Vil bli en nøtt
Den norske reiseforsikringen dekker ikke korona-relaterte skader. En korona-relatert skade kan dermed bli en dyr affære.
– Dette med vaksinering og reiser vil nok først og fremst bli en nøtt for myndighetene. Vi har hele veien lent oss på UD fordi de har forutsetninger for å si hvor det er trygt for Ola Nordmann å oppholde seg. Dette er også det vi henviser til i vilkårene, så vi vil fortsette å følge reiserådet, sier Handeland.
Hos Gjensidige/Gouda er det heller ikke snakk om endringer i vilkårene for reiser til utlandet:
Hjelper ikke md bevis
– En vaksine vil per nå ikke ha noe å si for hva reiseforsikringen din dekker. Vi dekker ikke koronarelaterte hendelser i land som myndighetene har frarådet å reise til – selv om du har blitt vaksinert og har en attest på det, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad.
Europeiske sier at endringer bare vil skje hos dem hvis også UD innfører differensiering mellom vaksinerte og ikke ikke-vaksinerte:
– Vi vil føye oss etter eventuelle endringer, justeringer eller differensieringer som måtte kommer. Men et vaksinesertifikat vil ikke ha noe å si for reiseforsikringens gyldighet i røde land, før UD eventuelt åpner opp for dette i reiserådet sitt, presiserer Handeland.
Smitterisikoen ikke størst
Gjensidige sier at det nødvendigvis ikke er risikoen for smitte som er størst når man reiser utenlands nå:
– Smitte har vi jo også her i Norge, men det er «alt rundt». Det gjelder kapasitet på sykehusene i det landet du besøker og et stort press på lokalt helsevesen, sier Rysstad.
– Hvis man for eksempel får en blindtarmsbetennelse mens du er på ferie, er det ikke sikkert at sykehuset der du er har mulighet til å ta deg imot og gi deg den hjelpen du har behov for, sier Rysstad.
Ny vurdering
Han avviser likevel ikke at det kan komme endringer:
– Dette med reiser og vaksineattest kan absolutt bli relevant i framtida. Hvis norske myndigheter åpner for dette, vil vi gjøre nye vurderinger. Det er jo deres reiseråd vi bygger vilkårene våre på, sier han.