Alle taxfree-butikkene på Gardermoen er stengt

Alle taxfree-butikkene på Oslo Lufthavn er nå stengt etter nye smittevern-tiltak i Viken fylke. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De omfattende smittevern-tiltakene i Viken fylke får nå dramatiske konsekvenser for taxfree-handelen på Oslo Lufthavn.

Alle butikkene på landets hovedflyplass er nå stengt.

Det vil de være det inntil smittevern-tiltakene blir opphevet eller endret.

Tiltakene betyr at det ikke er mulig for de reisende lenger å besøke butikkene, for å studere utvalget og eventuelt plukke med seg en flaske vin eller andre varer.

Nå må kundene handle på forhånd:

Må handle på forhånd

– Det er fortsatt mulig å forhåndsbestille varer på epost eller over telefon. I tillegg er nettbestillingen «Klikk og hent» fortsatt åpent. Den nye situasjonen gjør at kundene nå ikke lenger kommer inn i butikken, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway til flysmart24.

De forhåndsbestilte varene kan plukkes opp utenfor butikkene på et eget bord, der kundene selv må komme for å ta de med seg. Denne løsningen er valgt for å hindre enhver unødvendig kontakt mellom kunde og ansatte.

Den nye situasjonen får også konsekvenser for selskapets stab som ennå er i jobb på den sterkt reduserte taxfree-virksomheten på landets hovedflyplass.

«Innland-taxfree» også stengt

– De aller fleste av de som var igjen er permittert 50 prosent, opplyser Dagestad. Han sier at den nye situasjonen kun omfatter de ansatte på Gardermoen, og ikke noen av de andre flyplassene selskapet driver taxfree-handelen på.

Stengingen rammer også Travel Value-butikken på innland, som selger varer til samme priser som i taxfree-butikkene på utland.

Taxfree-virksomheten på Oslo Lufthavn var fra før av sterkt redusert på grunn av den dramatiske passasjernedgangen som korona-krisen har påført luftfarten.

Flere butikker stengt

To utsalg, på avgang og ankomst, har imidlertid holdt åpen. Det er disse som nå også har måttet lukke på grunn av de nye smittevern-forskriftene.

De nye tiltakene omfatter ikke bare taxfree. Også alle andre butikker på Oslo Lufthavn må stenge, med få unntak:

I Avinor får flysmart24 opplyst at stengingen gjelder butikkene både før og etter sikkerhetskontrollen. Kiosker og apotek er unntatt i forskriften og vil fortsatt holde åpent der det er behov.

Ikke lov å sitte

– Totalt er det sju butikker som har måttet stenge på grunn av nye retningslinjer i Viken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Caroline Maria Nilsen i Avinor.

I tillegg til taxfree og Travel Value gjelder stengingen Elkjøp innland, Æra dame innland, Æra herre innland og Ark sentral.

De serveringsstedene som er åpne tilbyr kun take away. Flyplassen understreker at det ikke tillates at serveringsstedets sitteplasser benyttes av kunder. Kun fellesarealer kan benyttes.