Ber folk dempe reising – truer med tiltak ved hjemkomst

Hoteller på Mallorca har blitt hasteåpnet for å ta imot den store mengden turister. Foto: Alltours

Etter at myndighetene fjernet krav om karantene ved hjemkomst fra Mallorca, har reise-tilbudet til den populære ferieøya eksplodert. Nå ber tyske myndigheter folk om å dempe seg.

Smittetrykket på Mallorca har blitt kraftig redusert, og så mye at tyske myndigheter denne uken besluttet å heve advarselen mot å dra til øya.

Fosser inn

Reise-aktiviteten eksploderte så å si med én gang. Etter å ha vært stengt siden på ettersommeren i fjor, er aktiviteten på Mallorca nå i ferd med å ta helt av:

– Bestillingene fosser inn hos reiseoperatørene. Et flyselskap, Eurowings, kommer til å sette opp 300 ekstra flyvninger for å ta unna påsketrafikken. Nå løfter tyske myndigheter en advarende pekefinger. Det blir sagt at det at restriksjonene på reiser til Mallorca er er fjernet ikke er ensbetydende med en invitasjon til å reise, sier nordmannen Knut Løvstuhagen til flysmart24.

Løvstuhagen bor fast i Neustadt in Holstein i Tyskland, og følger reisemarkedet i landet i Europa som sender desidert flest turister til bl.a. Mallorca.

Skepsis også på Mallorca

Han har også lang bakgrunn fra reisebransjen i Norge, bl.a. som mangeårig informasjonssjef i SAS og Star Alliance.

Han forteller at myndighetene nå ber folk om å tenke seg om både en og to ganger før det kaster seg på Mallorca-bølgen.

De minner også om at det fortsatt er slik at folk skal unngå alle unødvendige reiser.

Også på Mallorca er det, som flysmart24 har skrevet tidligere denne uken, en betydelig skepsis mot å få så mange turister på besøk. Dette skjer mens øya fortsatt har smitteverntiltak med begrensede åpningstider og portforbud om nettene.

Måtte stenge ned igjen

Lokalbefolkningen husker godt da Tyskland i fjor sommer opphevet reiserestriksjonene til øya etter positiv smitteutviklingen. Da strømmet det også på med turister fra Tyskland.

Etter få uker måtte alt stenges ned igjen, etter at smitteomfanget igjen økte over hele Europa. Nå er mallorkinerne redd for at det samme skal gjenta seg.

Tyske myndigheter frykter dessuten nå at landets turister skal vende tilbake til hjemlandet med smitte. Derfor vurderes det nå i enkelte delstater, bl.a. i Bayern, å gjeninnføre krav om obligatorisk PCR-test ved hjemkomst, skriver avisen Die Welt.

Kjører på

En av de store operatørene, pakkereiseselskapet TUI, melder at mange av hotellene i Palma og Alcudia – en favoritt blant nordmenn – ble utsolgt nærmest på et blunk.

– Vi har besluttet å doble tilbudet for påskeferien og nå tilby over 300 tur-retur flyreiser. Ytterligere seks TUI-hotell og partnerhoteller vil være tilgjengelig på kort varsel, sier Marek Andryszak, styreleder i TUI Tyskland til konsernets egen informasjonstjeneste.

Han ber imidlertid folk om å ta en rolig ferie for å hindre at restriksjonene blir gjeninnført.