Klart for turistinvasjon – folk frykter import-smitten

Klart for årets sesong snart på Mallorca. Tyskerne kommer. Norsk charter er utsatt til i juni. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er nå gitt klarsignal for å oppheve advarselen mot å reise til Mallorca for tyske borgere. De første turistene er ventet til øya før påske, og en operatør sier at de skal fly inntil 400 000 turister inn til øya i sommer.

Slett ikke alle av øyas befolkning er glade for dette, og viser til at Tyskland fortsatt har et høyt smittenivå.

De frykter derfor at gjestene skal bringe med seg import-smitte.

Fortsatt strenge tiltak

Tyskernes beslutning vil ifølge avisen Ultima Hora bli det endelig startskudd for den hardt korona-plagede turistindustrien på øya, og har sammenheng med at smitte-situasjonen har bedret seg kraftig på Mallorca den senere tiden.

Likevel har øya fortsatt strenge smittevern-tiltak med stengte barer og restauranter, og der uteservering har blitt tillatt i begrenset omfang.

Portforbudet gjelder om nettene. Men tiltakene lettes gradvis, og fra lørdag skal også mindre butikker få holde åpent.

Turistene vil strømme inn

Det vil bli tatt pcr-test av alle ankomne, for å sikre at det bare er folk som ikke er covid-19 smittet som får slippe inn.

Som flymart24 skrev for noen dager siden har chartergiganten TUI allerede planene klare for å gjenoppta Mallorca-trafikken fra Tyskland, og har også åpnet sitt største hotell på øya i den sammenheng.

En annen operatør, Alltours, har også gått ut med store planer for chartertrafikk til øya, som i mange år har vært et svært populært feriemål for tyskerne. Selskapet har åpnet tre hoteller og tar sikte på å fly inn mellom 200 000 og 400 000 turister til øya i løpet av sommeren.

«Kommer til å smitte oss»

På selskapets hjemmesider er tilbudene til de aktuelle hotellene allerede lagt ut. De lanseres med påskriften om at det «ikke gjelder noen reiseadvarsler» og «ingen karantene.»

I avisens kommentarfelter mangler det ikke på advarsler mot det som skjer nå. Da øya åpnet for turisme i fjor sommer, endte det med kraftig smittevekst og ny nedstenging. Nå frykter folk en reprise:

«Nå kommer de til å smitte oss, og det kommer til å bety ulykke nok en gang. Mallorkinerne går mot et helvete,» skriver en av leserne. Også andre skriver at helsen til øyas egen befolkning settes i fare:

– Vi kommer til å være i samme situasjon som Tyskland raskt, advarer en annen mens andre igjen skiriver mot at de ikke er klare ennå til å ta imot de mange tyskerne.

Norsk charter utsetter

Norges største charterreise-arrangør, Ving, har nettopp besluttet å utsette oppstarten av sommer-sesongen fra april til juni når det gjelder Mallorca.

De klare reiserådene som advarer mot feriereiser utenlands har svekket etterspørselen etter feriereiser.

Ving hadde opprinnelig satt første avgang fra Oslo til Palma i slutten av april. Nå er den flyttet til lørdag 6. juni.

For Apollo Reiser, også en av de største aktørene på pakkereiser her i landet, har valgt å kutte ut Mallorca for hele årets sesong. Dette fordi etterspørselen etter reiser dit er for liten.