Klar for å slippe de første turistene inn før påske

Om få uker håper Mallorca å ta imot de første utenlandske turistene igjen. Foto: Govern Illes de Balares

Smitte-tallene i Europa har vært på vei ned i flere uker nå samtidig som landene legger planer for økt vaksinering. Det gir håp for at Mallorca kan slippe inn de første turistene om bare noen få uker.

De lokale helse- og turistmyndighetene er allerede i samtaler med ledelsen for reisegiganten TUI i Tyskland, om å legge til rette for å åpne sesongen innen påske.

Norske operatører venter til i slutten av april med å sette opp de første avgangene til Palma.

Vil bli opphevet

Ifølge den avisen Ultima Hora på Mallorca håper TUI at tyskernes advarsel mot å reise til Balearene, vil bli opphevet om kun kort tid.

Dermed ligger alt til rette for at øyene kan åpne for besøk fra det absolutt størst markedet i Europa for turistindustrien på Mallorca, ved siden av Storbritannia.

Tyskland sto også bak åpningen på Mallorca utpå sommeren i fjor, da øyene holdt åpent noen uker. Den gangen ble det lukket ned igjen som følge av at hele Europa ble rammet av økt smitte på sensommeren og utover høsten.

Forsiktig åpning

Nå har TUI-konsernet forberedt seg på å komme i gang igjen. Det har allerede gjenåpnet sitt største hotell på øya for å være klar for sesongstarten.

Administrerende direktør i TUI, Sebastian Ebel, sa til lokale myndigheter i et møte på Mallorca mandag at tyske husholdninger har store oppsparte midler etter pandemien som de bare venter på å bruke til nye ferieopplevelser i Syden.

Konsernet håper nå på at vaksinerings-takten økes, både hjemme i Tyskland og på ferieøyene i Middelhavet.

På Mallorca håper man også at den andre store kundegruppene, britene, skal komme fra mai slik statsminister Boris Johnson har gitt signaler om.

Den første åpningen klar

Siden den gang har turistaktiviteten ligget nede, med stengte hoteller og turistanlegg som resultat. I tillegg har det ført til stor ledighet for lokalbefolkningen som er avhengig av de jobbene denne næringen tilbyr.

Selv om det fortsatt er streng smittevern-tiltak på øyene, har andelen smittede bedret seg kraftig den senere tiden.

Som flysmart24 skrev for noen uker siden har myndighetene startet en forsiktig åpning ved at uterestaurantene har kunnet holde åpent noen timer hver dag. Siden er det meningen å åpne opp for flere aktiviteter som har vært stengt.

Starter fra Norge

Mens en av de tre store turoperatørene i Norge, Apollo Reiser, har besluttet å kutte ut Mallorca i sommer som følge av lav etterspørsel, er øya et viktig marked både for Ving og TUI.

Den størst av dem, Ving, har satt opp den første pakketuren til Mallorca lørdag den 25. april.

De gjeldende norske reiserådene gjelder frem til 15. april, og det betyr at de som reiser til Mallorca mens Spania ennå er rødt, må i 10 dagers karantene ved hjemkomst. Dessuten gir reiser dit nå ingen full dekning på reiseforsikringen.

Det er ikke karantenekrav ved innreise, men alle reisende som ankommer Spania fra land med høy smitte må fremvise gyldig dokumentasjon på negativ covid-19-test. Fra 1. mars til 14. mars er Norge på listen over europeiske land med høy smitte, men det er bare reisende fra Oslo som må dokumentere negativ test i denne perioden, øvrige fylker er unntatt pga. lave smittetall.