Utenlandsturen kan koste 60 000 kroner – i bot

Det vil svi på pungen for de britene som reiser til utlandet i strid med de nye regelverket. Foto: Heathrow Airport

De som klager over strenge reiseregler for oss nordmenn, kan kanskje kaste et blikk over Nordsjøen og se hvilke tiltak som nå iverksettes for å hindre britene å dra til utlandet på en helt vanlig ferietur.

– Dette vil ramme flyselskapene hardt, sier den norske flyanalytikeren, Hans Jørgen Elnæs, til flysmart24.

Statsminister Boris Johnson er livredd for økt smitte fra folk som reiser ut av landet og har ikke vært nådig når han har laget de nye reglene, som ifølge avisen The Independent skal vare til 1. juli:

De som forlater Storbritannia etter 29. mars – og ikke kan dokumentere at reisen har vært i henhold til reglementet – kan bli straffet med bøter på 5 000 britiske pund. Det tilsvarer med dagens valutakurs 59 000 norske kroner.

Gradvis åpning

De som skal ut og reise må fylle ut et skjema som skal forklare hva formålet med reisen er.

De som ikke klarer å dokumentere dette godt nok og får avslag, vil også bli straffet: De får en bot på 200 pund, eller 2 300 norske kroner.

Storbritannia har vært hardt rammet av korona-krisen, men begynner nå en gradvis åpning av samfunnet igjen etter harde smittevern-krav.

Derimot er det myndighetenes ønske at britene skal holde seg hjemme, og sier det neppe blir aktuelt med karantenefri hjemkomst før i august eller september.

Vil ramme hardt

– Dette blir tøft for de markedene som satser på britiske turister, sier flyanalytiker Elnæs i WinAir.

De britiske turistene utgjør en stor andel av turistbesøket i viktige ferieland som Spania, Hellas og Tyrkia. Nå må ferielandene belage seg på en sommerstart uten britene.

Elnæs mener de nye reglene vil ramme bredere enn kun feriemålene. Også flyselskapene vil lide ekstra med de nye tiltakene:

– Dette er dårlige nyheter og setter den meget viktige sommertrafikken i spill. Men, det er et håp om at det blir mulig å reise fra Storbritannia og innen EU fra juli, sier Elnæs.

Kan ta av

Hvis dette blir en realitet, tror han det vil utløse en voldsom reiseaktivitet igjen:

– Da ligger det an til en voldsom etterspørsel. Så spørs det da hvor mye is i magen flyselskapene har, når det gjelder å planlegge kapasitet, mener han og sier det er kostbart for flyselskapene å måtte bygge opp og ned kapasiteten slik de tvinges til i Storbritannia.

De unntakene som gjelder for utenlandsreise inkluderer arbeid, studier, juridiske forpliktelser, flytting hjem eller det å delta i bryllup eller begravelser.