Syden-reisende ikke bare opptatt av sol og varme lenger

Nordmenn er klar til å kaste seg i varm sjø igjen, men noe har forandret seg med koronaen. Foto: TUI

Nordmenn flest ser ut til å være i tvil om det vil bli mulig å reise på ferietur til Middelhavet denne sommeren. – Sommeren er fortsatt på vent for de fleste, men vi ser at det bestilles for høst og vinter, sier norsk reisebyrå-topp.

Ticket Feriereiser er Nordens største byråkjede for fritidsreiser. I Oslo sitter markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen og ser at bestillingene fra reisesugne nordmenn har begynt å tikke inn.

I år har det imidlertid inntrådt en forandring i hva folk er opptatt av når de skal kjøpe seg en feriereise på Middelhavs-kysten. Lysten til å reise er økende, og har vokst ytterligere etter som vaksinerings-prosessen har kommet i gang.

Er det trygt?

Fortsatt ser hun at nordmenn flest er litt avventende til hvor raskt det er fornuftig å sette i gang reise-aktiviteten i gang igjen.

Noen bestiller for reise i sommersesongen, men det store flertallet har et lengre perspektiv og kjøper høst- og vinterreiser.

I motsetning til før, da kjøperne var mest opptatt av å spørre om hvor varmt og solsikkert reisemålet er, og ville vite alt om tilbudet av underholdning og restauranter, er det i dag helt andre ting folk spør om nå:

– De kundene som kontakter oss er veldig opptatt av trygghet både for covid-19 og for pengene sine. Og de har mange spørsmål på hvor det er greit å reise og ikke minst når, sier Andresen til flysmart24.

Vaksinering avgjørende

Hun tror mange avventer situasjonen litt for å se på hvordan vaksinerings-prosessen forløper:

– Nøkkelen er vaksine og hvor raskt den kan komme største parten av befolkningen til gode. Derfor er det reise langt frem i tid som bookes mest da folk antar at muligheten for å reise vil være der i hvert fall til høsten og vinteren. Men når verden igjen åpner så tror vi på en ketsjup-effekt med stor etterspørsel. Vi skal være klare, sier Andresen.

«Nøkkelen er vaksine»

Ellen Wolff Andresen. Foto: Ticket

– Absolutt. Det som bookes for sommer og tidlig høst er fortrinnsvis Hellas og Mallorca,  men vinter er Kanariøyene, sier Andresen.

Er mest populært

Det går mest i pakkereiser til de normalt mest populære feriemålene:

Det er salget av charter-reiser som dominerer:

– Kun flybilletter går det mindre av og det henger sammen med all usikkerheten rundt smitte-utviklingen, samt at mange opplever det som usikkert om flyene faktisk kommer til å gå. Vi selger fortrinnsvis charter da de har gode trygghetspakker som sikrer kundene samt pakkereiser, sier Andresen.

Nye avbestillingsvilkår

De store charterreiseselskapene som Ving, TUI og Apollo har innført nye og utvidede avbestillingsregler på grunn av den usikre situasjonen som rår i Norge og resten av Europa.

De fleste land er røde fortsatt, og de som kjøper en reise nå til et land som er rødt og som også viser seg å være rødt ved avreise, vil få pengene tilbake. Turen vil rett og slett bli kansellert.

Kunder får også rett til å avbestille turen innen 30 dager før avreise, uansett av hvilken grunn.