Nei, nordmenn avlyser ikke utenlands-turen i påsken

Mange nordmenn skal til Middelhavet i påsken, og avlyser ikke turen fordi norske myndigheter ber om det. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norske myndigheter har vært svært tydelig på at de ikke ønsker at nordmenn skal reise til utlandet på ferietur i påsken. Innreise-karantenen er skjerpet og folk har rett og slett blitt bedt om å kansellere planlagte turer.

Den oppfordringen gir folk som har bestilt reiser ut fra Norge blaffen i, og setter seg på flyet tross oppfordringer om å droppe turen i år på grunn av det økte smittepresset og faren for å bidra med importsmitte ved hjemkomst.

Bare i morgen, lørdag, går det to direktefly til Malaga, tre til Alicante og ett til Gran Canaria, i tillegg til de vanlige avgangene til bl.a. Istanbul, Dubai og ulike knutepunkter i Europa.

Oppdatering: Fredag forlenget norske myndigheter gjeldende reiseråd fra 15. april til 15. mai. Det betyr at nordmenn frarådes å reise til utlandet frem til denne dato.

Ingen avbestiller

Flysmart24 har sjekket hos flere ulike operatører om de har kunnet se flere kanselleringer etter at oppfordringen kom denne uken.

Svaret er nei.

Flyselskaper har ikke kunnet registrere at de som har bestilt påsketur til utlandet har gått inn og avbestilt turen. Flyplassen med størst andel fritidstrafikk på Østlandet oppgir at ingen selskap har tatt ned planlagt kapasitet i påskeuken.

– Nei, svarer pressesjef John Eckhoff i SAS på spørsmål om mange har kansellert denne uken. Han sier at det er god plass på flyene, men at kanselleringene er fraværende.

– De som reiser til utlandet nå er neppe vanlige turister, men personer med familie, eiendom eller jobb i utlandet. Mange booker også nærmere avreise og har nok planlagt reisen med tanke på pandemien, sier Eckhoff til flysmart24.

Ikke vanlig påske

Han legger til at antallet flyvninger er svært lavt og at antallet passasjerer heller ikke er i nærheten av en normal påske.

Heller ikke Lufthansa har merket noe til avbestillinger den senere tid. Norge-sjef for selskapet, Leandro Tonidandel, opplyser at belegget er svakt gjennom hele påsken.

Også Wizz Air, som vanligvis har stor trafikk av arbeidsreisende til og fra Øst-Europa hver uke, har merket at det i utgangspunktet ikke var normal interesse for å reise denne påsken. Det er likevel ingen avbestillings-bølge nå før påske:

– Når det gjelder økningen i infeksjoner i Norge i det siste følger Wizz Air reglene, forskriftene og instruksjonene fra lokale og internasjonale myndigheter. Generelt har pandemien skapt en redusert interesse for å fly, både innenlands og internasjonalt, denne påsken sammenlignet med fjorårets tall, sier kommunikasjonssjef Andras Rado til flysmart24.

Blir med tanken

Torp Lufthavn utenfor Sandefjord har stor andel av reisende til land i Øst-Europa, men ingen avganger er tatt ned. Flyselskapene har tvert imot økt antall avganger i forbindelse med påsken:

– Det er svært få utenriksfly hos oss for tiden. Noe til Polen, Romania og Litauen. Det er i all hovedsak arbeidere som pendler, samt kritiske familiebesøk. Det øker noe denne uken ut av Norge, og så kommer de tilbake rundt 10. april, forteller markedssjef på Torp, Tine Kleive-Mathisen, til flysmart24.

Hun understreker at økningen er fra et svært lavt nivå.

Hos landets største reisebyråkonsern, Berg-Hansen, er det mange som har spurt om turmuligheter både i inn- og utland, men at det har blitt med tanken.

Venter med å komme hjem

– Når de får vite at det blir syv dager på karantenehotell og at de selv må betale dette, ryker utenlandsturen. De som ønsker seg Norgesferie, har også valgt å droppe dette, fordi så mange hoteller er stengt og servicetilbudet er minimalt, sier kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed.

Hun mener at de som i disse dager reiser utenlands er nordmenn som har egne hus/leiligheter og har fleksibilitet for når de kommer tilbake.

– De reiser til husene i Spania eller Frankrike og venter med å komme hjem til de slipper karantenehotell, mener Koefoed.