Datoen satt for første norske charter-avgang til Syden

Hit, til Mallorca, skal det første Syden-flyet på over et år, etter planen gå. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I takt med økende vaksinering av den norske befolkningen, stiger de norske charterselskapenes håp om å kunne komme i gang igjen med å sende feriereisende til Syden.

Nå er Ving, det største av pakkereise-selskapene, innstilt på at gjenåpningen kan skje i juni. Det vil i så fall være akkurat i tide til å rekke den største norske ferieutfarten når skolenes sommerferie tar til.

Etter at selskapet har vært nødt til avlyse alle turer flere ganger så langt i år, ser Ving-sjef i Norge, Marie-Anne Zachrisson, en lysning:

Sunclass klar til å ta av

– Nå håper vi at det vil bli mulig å starte å fly våre kunder til sol og varme i løpet av juni, sier hun til flysmart24.

Første avgang i egen regi er satt opp den 19. juni. Det er en flyving som etter planen skal skje med selskapets eget flyselskap Sunclass, og der reisemålet er Palma på Mallorca. Senere samme dag er det satt opp turer også til Antalya i Tyrkia og til Split i Kroatia.

Går disse avgangene slik som Ving planlegger, vil det være de først avgangene til selskapet siden 14. mars i fjor, da korona-viruset stengte ned all virksomhet.

Deretter er det i rask rekkefølge turer den første uken til Rhodos og Varna den 20. juni, så Parga den 21. juni, Skiathos den 22. juni og Gran Canaria den 23. juni. Så Kreta den 24. juni og Kypros den 25. juni.

Håper på positiv melding

Hos den norske Ving-sjefen er lysten til å begynne gjenoppbyggingen av Syden-turismen, under trygge smitterammer, stor:

– Nå har vi ikke fløyet på et helt år, og oppstarten av sommersesongen 2021 er utsatt en rekke ganger. Vi håper nå på positive signaler fra myndighetene etter påske slik at det blir flere som velger å bestille sin neste utlandsferie, sier Zachrisson.

Det norske reiserådet ble torsdag forlenget fra 15. april til 15. mai. Da er det ennå en måned igjen til planlagt gjenåpning for Vings del.

Utsettelse på utsettelse

For Ving, og de andre pakkereise-selskapene, har tiden etter mars i fjor stort sett bestått i å melde om avlysninger og utsettelser etter hvert som reiserådet har blitt forlenget.

Med økende vaksine-omfang, er det nå et håp om at tiden med utsettelser skal være over og at oppsatte reiser etter hvert kan gå som normalt.

Derfor har Ving nå beregnet seg god margin med en begrenset oppstart i juni, slik at de får tid til å selge turer etter at klarsignal fra myndighetene er gitt:

– Vi er nødt til å ha en rimelig innsalgsperiode for å kunne løfte våre fly med et akseptabelt belegg, sier hun.

Stigende etterspørsel

Ving-sjefen kan fortelle om en stigende etterspørsel, som har økt etter at vaksineringen av den norske befolkningen får et stadig større omfang:

– Ja, jeg kan bekrefte at salget utover sommer, høst og vinter øker utover året. I sommer er det de tradisjonelle reisemålene som er mest populære, Mallorca, Kreta, Rhodos og Kypros. Alle er reisemål der vi har våre egne hotellkonsepter for barnefamilier og voksne som reiser uten barn, sier Zachrisson.

For få dager siden foretok hun en rekordtidlig åpning av salget av sommerferie-reiser – til neste år.