Returnerer til Norge fra land med høyt smittetrykk

Alle flyreisende inn i Norge må nå ta en PCR-test på flyplassen. Boten for å unnlate dette er høy. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flyreisende som kommer tilbake til Norge etter å ha oppholdt seg utenfor landet i påsken, kommer fra land med høyt smittetrykk. Det viser en fersk oversikt over faktiske reisemål i påskehøytiden.

Denne listen skiller seg fra listen som Avinor presenterte før påsken. Den viste at reisende fra Norge til utlandet skulle til Polen, Nederland, Tyskland og Spania.

– Avinors tall er misvisende, mener kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise. Det er landets største uavhengige søkemotor for flyreiser.

Dette er en annen liste

I dag kan Berge presentere en annen liste. Den er basert på hvor folk faktisk har reist, også når de har måttet fly i transitt via en annen flyplass for å komme helt frem:

På toppen av Finn Reises liste befinner flere land utenfor Europa seg: Etiopia, Kosovo, Pakistan, Irak, Thailand og Tyrkia.

– Nesten alle må mellomlande når det ikke er innen Europa. Polen hører nok hjemme her i toppen. De reisende dit booker i stor grad direkte hos flyselskapene og ikke hos reisebyrå. Det samme dels også Spania, sier Berge.

Dette er alle land med høyere smittetrykk enn Norge, bortsett fra Thailand.

På den globale oversikten til Worldmeters.com, oppdatert i dag, ligger et land som Tyrkia på 8. plass av land med mest smitte, Irak på 26. plass, Pakistan på 31. plass og Etiopia på 67. plass. Norge ligger på 88. plass.

Feil reisemål

At Nederland og Tyskland lå høyt på Avinors liste kan ifølge Berge lede til en åpenbar feilnotering:

Tyske Lufthansa og nederlandske KLM er av de få selskapene som opererer internasjonalt.

Reisende med disse selskapene blir registrert av Avinor som om de skal til Frankfurt eller Amsterdam, og ikke til deres endelige reisemål.

De som for eksempel reiser til Hellas eller Spania via den tyske eller nederlandske flyplassen, blir i Avinors oversikt registrert som om Frankfurt eller Amsterdam var reisemålet deres.

Avinor: Kan ha feil

Hos Avinor sier direktør for trafikkutvikling, Gaue S. Riise, at tallene per land ikke alltid beskriver så godt hvor passasjerene faktisk reiser til og fra.

– Nederland og Tyskland er blant topp land for avreise, mens det i realiteten nok er en veldig stor andel av de reisende til disse landene som skal et helt annet sted på grunn av at dette er knutepunkter for henholdsvis KLM og Lufthansa, sier Riise.

Derfor kan oversikten ha feil:

– Hvor de reisende skal videre i verden har ikke Avinor statistikk på, det er det flyselskapene som selv har oversikt over. Statistikken vi har delt for land som Polen og Spania er hovedsakelig «endedestinasjon» da rutene som går dit i dag ikke er hub-ruter, sier han.