Åpner for de første Syden-turer fra midten av juni

Skal nordmenn kunne reise til Syden igjen fra forsommeren av? Hvis ikke smittesituasjonen forverrer seg igjen, kan det bli resultatet. Foto: Ving

Nordmenn kan nå planlegge en utenlandstur igjen fra forsommeren av. Dette er tidspunktet da regjeringen ser for seg at det kan skje en mer normalisering av utenlandsreiser igjen.

Dette kom frem i den gjenåpningsplanen som statsminister Erna Solberg (H) presentere onsdag. Hun tar imidlertid et klart forbehold om at det ikke oppstår nye smitteøkninger som gjør at gjenåpningsplanen må endres.

Både Ving og TUI er klar for å gjenåpne Syden-sesongen i tråd med anslaget fra Solberg. TUI har første tur den 14. juni, mens Ving starter noen dager senere – den 19. juni.

Når det åpnes for mer utenlandsreiser på forsommeren, trolig fra midten eller siste halvdel av juni, vil det imidlertid være reiser folk da gjør med klare krav ved hjemreise:

Krav til karantene

– Vi vil også åpne for mer utenlandsreiser, men med fortsatt krav til karantene og testing. Disse kravene kan imidlertid bli endret fra i dag, sa Solberg.

Hun trakk også frem en mulig ordning med et vaksinesertifikat, som kommer hvis dette lar seg innordne i det digitale vaksinepasset som EU i dag jobber med å få på plass.

– Også for reiser utenlands vil vi vurdere hvordan koronasertifikatene kan brukes, sa Solberg. Med andre ord: De som er ferdig vaksinert kan med vaksinasjonsbevis i hånden slippe karantene, og trolig også test-plikt, ved hjemkomst.

Ving er klar

Hos Ving, som er landets største pakkereiseselskap, er Norge-sjef Marie-Anne Zachrisson betinget optimist etter å ha hørt Solbergs redegjørelse.

Ving satser på å komme i gang med årets sommersesong fra den 19. juni, og det kan klaffe godt med det opplegget regjeringen legger opp til i trinn 3.

Da har Ving satt opp turer til Mallorca, Split og Antalya, som sine første.

– Ving har valgt å utsette sommersesongen i flere omganger. Nå har vi valgt å fly fra den 19. juni. Det ser ut å kunne bli en realitet hvis de scenarioene som blir presentert i dag, skjer, sier Zachrisson til flysmart24.

Folk er klar

Hun mener det fortsatt er fortsatt er uklart hva som vil gjelde av regler for karantene og testing, både på reisemålene og ved retur til Norge.

– Her håper vi Norge vil følge retningslinjer i trå med EU, også når det gjelder koronasertifikat. Hvis vaksinering og smitteutvikling utvikler seg i en positiv retning har jeg stor tro på at siste del av sommeren 2021 kan bli bra. Alle signaler tyder på at våre kunder fortsatt lengter etter å feriere utenlands, sier hun.

Gran Canaria først

Også hos TUI ser man nå klart lysere på situasjonen, etter at det meste av charterturer i praksis har vært stanset siden midten av mars i fjor:

– Det er positivt at norske myndigheter nå planlegger for gjenåpning og mulighet for utenlandsreiser igjen. Vår første avgang er per nå den 14. juni til Gran Canaria, og vi håper vi kan gjennomføre den og de påfølgende avgangene som planlagt.  Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette har for sommersesongen, det vil tiden vise da mye fortsatt er usikkert. Vi skal ta godt vare på våre kunder uansett, og vi tilpasser vårt program i henhold til UDs reiseråd, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren til flysmart24.

Tror ikke på frislipp

Hvordan reisereglene konkret vil bli, vil først bli kjent senere. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir velger å ta forbehold:

– At det blir frislipp av utenlandsreiser, har jeg liten tro på. Det er mange usikkerhetsmomenter her som kan påvirke positivt eller negativt. Vi kan nok håpe på økt sommertrafikk til og fra utlandet for flyselskapene. Men karantene og testing tror jeg kan legge en betydelig demper på etterspørselen etter ferie og fritidsreiser til og fra utlandet med fly i sommer, sier Elnæs.