Helt uaktuelt å gi vaksinerte turister egne fordeler

Ingen forskjells-behandling i Hellas for de som er og de som ikke ert vaksinert. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Greske turistmyndigheter satser hardt på at Hellas skal være først ute blant de store ferielandene til å slippe utenlandske turister inn. Det skal skje fra midten av mai.

Landets statsminister er imidlertid klar på at vaksinerte turister ikke vil få noen spesialfordeler i forhold til de som ikke har vaksinert seg.

Statsminister Harry Theoharis har rykket ut med denne avklaringen etter at mange grekere har gitt uttrykk for at de frykter at det skal oppstå en ny form for diskriminering mellom fastboende og turister når sesongen åpner.

Vaksinerte får sitte innendørs

Bl.a. har landet åpnet for innreise for gjester fra Israel, som har kommet lengst i andel vaksinerte i befolkningen.

Der har det forekommet at vaksinerte gis fordeler som eksempelvis å få sitte innendørs på restauranter, mens ikke-vaksinerte må sitte ute.

Dette er en mulighet som Theoharis avviser blankt, følge den greske nyhetstjenesten GTP Headlines:

– Vi vil ikke ha restauranter åpne bare for de vaksinerte, sier han.

Vil fortsette i sommer

Han er klar på at alle de som kommer til Hellas og de greske øyene denne sommeren, må følge akkurat de samme pålegg som de fastboende.

Han gjør det klart at det ikke skal forekomme noen form for diskriminering mellom de vaksinerte og de som ikke er det.

– Vårt land har spesifikke regler – etter anbefaling av eksperter – som gjelder for alle turister og alle greske borgere. Dette vil fortsette i sommer, sier han.

Statsministeren viser til at om det gjelder tvungen bruk av munnbind eller krav til sosial distansering, så gjelder de samme regler for besøkende som landets egne innbyggere.

Godtar også test

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har statsministeren også måttet rykke ut og forsikre at det heller ikke blir aktuelt å kreve vaksinasjon eller vaksinebevis av de som ankommer landet som turister i sommer.

Myndighetene vil også godkjenne en negativ PCR-test, eller også et bevis på at besøkende har blitt friske etter å ha vært syke som følge av covid-19 viruset.

Reisende som tester positivt for coronavirus ved ankomst i Hellas vil umiddelbart bli overført fra flyplassen til et karantenehotell, ifølge den greske stats Helsedepartements veikart.

Ansatte vaksineres

For å fremstå som så smitte-sikre som mulig, har greske myndigheter også satt i gang en storstilt vaksinering av turist-ansatte på de viktigste ferieøyene.

Ikke nok med det – alle som har med turister å gjøre blir pålagt å korona-sjekke seg hver eneste uke.