Avviser blankt krav om vaksine-pass for turister

Folk som ikke har vaksine-attest skal også slippe inn i Hellas, lover landets turistminister. Foto: Athens Airport

I de siste ukene har det blusset opp en debatt om innføring av vaksine-pass for raskt å kunne fjerne reisehindringene innen Europa. Nå har ideen om et slikt pass for covid-19 vaksinasjon fått et skikkelig grunnskudd.

Det kommer fra den greske turistministeren, Harry Theoharis.

Den politisk ansvarlige for turistindustrien i et av Europas viktigste ferieland skyter ned prosjektet på denne måten:

Blokkerer

– Det kommer ikke under noen omstendigheter til å bli aktuelt å kreve vaksine-pass som en forutsetning for turister som skal besøke landet vårt, sier Theoharis ifølge den greske nyhetstjenesten GTP Headlines.

Uttalelsen, som blokkerer for håpet om en rask løsning på reisebegrensningene innen Europa, kom han med i en uttalelse til til tv-kanalen Skai.

Han sa at de som kan fremvise et vaksinasjons-sertifikat vil kunne slippe inn i landet umiddelbart, men at dette ikke være eneste vei inn. Innreise også vil være åpent som før for de som tar covid-19 tester og viser at de ikke er smittet.

Håper på ordning

I andre deler av turistindustrien i Europa er det festet store forhåpninger til at et eget vaksine-pass skal bli en «quck fix» for å gjenopprette turistflyten.

Siden mars har det vært så å si stillstand i turistindustrien fordi reise-restriksjonene har vært så massive.

Mange land, blant dem Norge, har svært strenge krav til smitte-kontroll og karantene for de som har vært utenlands.

Frykten for å bli smittet har dessuten fjernet den siste rest av etterspørsel. Når korona-vaksineringen nå settes massivt i gang over hele Europa, håper industrien at de som har vaksinert seg skal kunne reise fritt.

Gir ikke fordeler – ennå

Flysmart24 skrev for noen dager siden at det norske Folkehelseinstituttet ikke åpner for at de som etter hvert får gjennomført vaksinasjons-programmer vil få noen reisefordeler. I alle fall ikke foreløpig.

Smitteverndirektør Geir Bukholm holder imidlertid døren åpen for at det kan komme endringer slik at de som har tatt vaksinen, kan få anledning til å reise friere inn og ut av Norge.

– Dette vil bli vurdert etter hvert som man får mer kunnskap om vaksinenes effekt, blant annet deres effekt på smittespredning, sa Bukholm.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles