Smitten eksploderer i nordmenns feriefavoritt

Smitte-situasjonen i Spania har blitt mye verre på kort tid. De som håper på Syden-tur i sommer bør satse på en vaksine-løsning. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som håper på en Syden-ferie i år har fått seg et tilbakeslag siste uke. Flere av landene langs Middelhavet er inne i en krevende smitte-situasjon. Kanskje vil en massiv vaksinering være det som åpner for reiser til Syden i sommer.

For nordmenns absolutte feriefavoritt i Syden, Spania, har det gått ekstra ille.

I løpet av bare én uke har smitteomfanget nærmest eksplodert – fra 297 smittede per 100 000 innbyggere til 495 smittede. Det er en økning på nesten 70 prosent på bare noen dager.

Tallene kommer frem i den oppdaterte oversikten fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) som følger smitteutviklingen i Europa fra dag til dag.

Sesongen ødelagt

En omfattende vaksinasjons-prosess kan derfor bli løsningen for raskest å kunne reise til Syden igjen når sommeren nærmer seg, slik helseminister Bent Høie (H) har åpnet muligheten for denne uken.

Tallene for Spania gjør at det er svært langt frem til at landet kan få grønn status på smittekartet til det norske Folkehelseinstituttet.

Instituttet stiller krav om et smittenivå på maks 25 smittede per 100 000 innbyggere over en periode på 14 dager for å endre et land fra gult til grønt. Bare da kan reiserestriksjonene oppheves, og de fleste land i Europa er langt unna et slikt håp.

Fra vondt til verre

Smitte-eksplosjonen rammer først og fremst landets egne innbyggere. Men Flysmart24 har også tidligere skrevet om innvirkningen som smitte-situasjonen har hatt på turismen i de viktigste markedene, ikke minst i Spania.

Den senere tids utvikling har med ett slag gjort at situasjonen går fra vondt til verre:

Den ansvarlige for markedsføring av Gran Canaria i Skandinavia, Juan Fernando Suárez, mener det er situasjonen frem mot sommeren som vil være avgjørende for turistreiser til øyene:

– De mest avgjørende smittetallene vil vi kunne se når nok mennesker har fått vaksinasjonen og vi kan se de reelle fordelene med vaksinen, både i Norge og på Gran Canaria, sier Suárez til flysmart24.

Kanariøyene hadde håpet at årets vintersesong kunne gi startskuddet for en større normalisering, etter lite smitte i høst og på forvinteren.

Slik er situasjonen

Det har snudd. Nå er det innført strenge tiltak med bl.a. portforbud og innreise-begrensninger mens reisene fra de viktigste markedene har blitt stanset. Hoteller og turistanlegg har blitt stengt i stadig større omfang. Nå håper turistnæringen på en bedring tidligst for sommersesongen.

På Mallorca kunne man også lenge glede seg over lite smitte. I dag er det også her innført strenge tiltak med massive nedstenginger og innstramminger for de typiske turisttilbudene. Norges største pakkereise-arrangør, Ving, satser likevel på å få sendt de først norske gjestene til den populære ferieøya fra 26. mars.

Heller ikke fastlandet, på Costa Blanca og Costa del Sol, har sluppet unna strenge tiltak. Vaksineringen pågår alle ukens syv dager i Andalucía region. Her er det portforbud fra kl. 22.00 og restauranter må lukke kl. 18.00, bl.a. Andalucía-regionen hadde fredag 463 smittede per 100 000 innbyggere.

Rett i karantene

I motsetning til Spania, har situasjonen i Hellas ikke forverre seg siden forrige statusrapport. Her har det tvert imot vært en en liten bedring.

Den greske situasjonen er generelt sett langt bedre enn for spanjolene. Den samlede smitten for landet er nå på 82 smittede per 100 000 innbyggere, en reduksjon på 2 prosentpoeng siden forrige uke.

Likevel har Hellas innført strenge tiltak for besøkende, som bl.a. går ut på at gjester til landet – uansett hvor de kommer fra – skal inn i en sju dagers karantene før de kan bevege seg fritt i samfunnet, i tillegg til krav om negativ korona-test.

Norske charterselskap, Ving og Apollo, legger opp til å starte reiser til de mest populære øyene i løpet av siste halvdel av april.

Varierer fra land til land

For andre aktuelle land for fritids- og feriereiser kan vi se at de som lengter etter en tur til Provence eller en storbytur til Frankrike også må belage seg på å vente. Landet operer i dag med et smittenivå på 329 smittede per 100 000 innbyggere, noe som er opp fra 272 i forrige uke.

Også Italia er på feil kurs, og øker fra 335 smittede til 379 sist uke.

For Nederland er tallet nå i riktig retning. I forrige uke hadde landet 759 smittede, mens det i dag er 623.

Trøstesløst

For Tyskland er kurven flat, fra 319 til 324. For Sverige er bildet helmørkt. Vårt naboland holder seg stabilt høyt, fra 785 forrige uke til 790 seneste uken.

Danmark, som lenge var en av Europas beste sammen med Norge, er nå i alle fall på riktig vei. Landet ligger nå på et nivå 505 smittede nå mot 590 forrige uke.

Bedre, men også dette landet i betrakte som blodrødt på det norske smittekartet.

Den aller beste situasjonen finner man på Island, som denne uken er på 48 smittede. Litt opp siden sist, men kan – som flysmart24 har skrevet tidligere – bli det første grønne landet fordi smitten går ned.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles