Charterbransjen: Trygt å kjøpe pakkereise for sommeren

Charter-bransjen forbereder seg på å gå i gang igjen med pakkereise-virksomheten. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mandag åpnet statsminister Erna Solberg (H) for at det kan bli aktuelt for nordmenn å kunne feriere utenlands til sommeren. Hun ba samtidig folk skaffe seg en god avbestillingsforsikring, i tilfelle situasjonen skulle endre seg brått og reiser må kanselleres.

Det vilkåret mener landets charterreise-arrangører at de allerede har innfridd.

Både Ving, Apollo og TUI svarer Solberg med å presentere det de mener er noen av de romsligste og beste avbestillingsregler de noen gang har hatt.

Har trygge produkter

Derfor mener de at folk trygt kan begynne å bla på reisenettsidene og bestemme seg for reise nå, og fortsatt ha muligheten for å endre planene hvis lysten ikke skulle være der når sommeren nærmer seg:

– De store reiseoperatørene har skapt nye trygge produkter. Hos oss gjelder avbestillingsmuligheten fra du bestiller reisen og inntil 60 dager før avreise – uansett årsak, sier Norge-sjef for Ving, Marie-Anne Zachrisson til flysmart24.

Hun sier at hvis man for eksempel velger å reise i juli, kan man vente helt til mai å bestemme seg.

– De som velger å avbestille da garanterer vi pengene tilbake innen 7 dager. Vi har også sjenerøse muligheter å ombooke sin reise med kort tid til avreise, sier hun.

Annerledes regler

Hos TUI sier informasjonssjef Nora Aspengren at folk kan føle seg trygge på ikke å tape penger på å bestille nå:

– Å bestille en pakkereise er noe av det sikreste du kan gjøre. Vi har tilpasset våre vilkår og gjort det enda enklere for våre kunder å endre eller avbestille sin reise, sier hun.

Hvis en kunde setter sammen sin egen reise når landene er røde – som nå – vil avbestillingsforsikringen ikke gjelde hvis landet fortsatt er rødt på avreisetidspunktet. Dette er bransjestandard blant forsikringsselskapene.

Følger UDs reiseråd

Hos pakkereiseselskapene er reglene annerledes, og Aspengren forsikrer at folk også er sikret at dersom et land er rødt ved avreise.

– Da vil folk uansett få pengene sine tilbake dersom reisen ikke kan gjennomføres. Våre kunder kan være sikre på at de blir godt ivaretatt uansett hva som skulle skje, sier Aspengren.  

Også hos Apollo forsikrer kommunikasjonssjef Beatriz Rivera at kundene kan bestille nå, og være sikret dersom vaksineringsprosjektet skulle havarere eller smitten øke agressivt:

Pengene tilbake

– Som pakkereisearrangør forholder vi oss alltid til UDs reiseråd. Derfor kan man trygt bestille sommerens ferie allerede nå, selv om verdenskartet er rødt. Hvis landet er grønt eller gult ved avreisedato flyr vi som planlagt, og reiseforsikringen gjelder som normalt, sier hun.

Hvis landet man skal reise til fortsatt skulle være rødt og reiserådet gjelder, kanseller Apollo alle reiser dit:

– Da får kundene alltid pengene sine tilbake fra oss innen 14 dager. Det er ingen risiko knyttet til å bestille sommerens ferie allerede nå – selv om det foreligger reiseråd i dag, sier Rivera.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles