Flytrafikken øker – dette er selskapene som flyr mest

Turkish Airlines er selskapet som klarer å opprettholde størst trafikk under pandemien. Foto: Turkish Airlines

Flytrafikken er i jevn vekst som følge av at det nå er utsikter til at reiserestriksjonene i hele Europa vil bli redusert de nærmeste ukene og månedene. De siste tallene viser en klar tendens med åtte sammenhengende uker der antall tilbudte seter har økt hele tiden.

Konklusjonen til det britiske analyseselskapet OAG er basert på globale tall:

– Den åttende uken på rad med kapasitetsvekst gjør at antall tilbudte flyseter har økt til 63,2 millioner i uken. Dette er det høyeste punktet på over et år, og ytterligere håp om en langsom, men jevnt utvidet i kapasitet i mange markeder rundt om i verden, skriver sjefanalytiker John Grant som minner om at dette fremdeles er 40 prosent under det som var situasjonen før korona-krisen traff luftfarten i mars i fjor.

Ikke tilfeldig

På kartet over de største flyselskapene i verden befinner det seg kun ett selskap med tilhørighet i Europa – det er Turkish Airlines.

Det er ikke tilfeldig. Selskapet har klart å holde i gang en omfattende trafikk også under covid-19 pandemien, og gjort at nye Istanbul Airport har vært den flyplassen i Europa med høyest trafikk gjennom lang tid.

Den europeiske flysikrings-organisasjonen Eurocontrol lager hver uke en annen rapport, den viser de flyselskapene som har mest trafikk i Europa.

Her befinner også et annet tyrkisk selskap seg, lavprisselskapet Pegasus, som er inne på topp-10 listen.

De som flyr mest

På den foreløpig siste oversikten er det Turkish Airlines som stadig topper listen 755 flyvninger per dag.

  • 1. Turkish Airlines – 755 flyvninger
  • 2. Air France – 406 flyvninger
  • 3. Lufthansa – 366 flyvninger.
  • 4. Widerøe – 318 flyvninger
  • 5. DHL Express – 286 flyvninger
  • 5. Pegasus – 286 flyvninger
  • 7. KLM – 262 flyvninger
  • 8. SAS – 217 flyvninger
  • 9. Ryanair – 214 flyvninger
  • 10. Qatar Airways – 170 flyvninger

Skandinavisk luftfart seg, som man ser, sterkt gjeldende med norske Widerøe på 4. plass og SAS på 8. plass.

Dette har sammenheng med at begge disse selskapene har stor innenrikstrafikk, i tillegg til at den norske staten har betalt selskapene for å opprettholde en minimumstrafikk gjennom pandemien. Dette kjøpet av ruter har også omfattet Norwegian.

Fortsatt avventende

Den norske flyanalytikeren Hans Jørgen Elnæs i WinAir er likevel ikke mer optimistisk om en snarlig oppgang for nordmenn og andre europeeres flybruk.

Han har tidligere sagt at vi ikke kommer tilbake til nivået før koronaen før i 2024, og dette holder han fast på tross optimistiske tall fra OAG:

– I Europa er det Tyrkia som ligger på topp, og Norge inne blant topp 5. Derimot er det ikke samme utvikling på internasjonale ruter og det vil ta tid før det er tilbake på 2019-nivå. Jeg har ikke endret på mitt anslag 2024-25. Men, alt styres av vaksineutrulling, smittesituasjon og internasjonal koordinering. Jo mer av dette som er på plass, jo mer kan det påvirke utviklingen i positiv retning, sier Elnæs til flysmart24.