Må bruke munnbind på fly en god stund fremover

åde hos SAS og Norwegian har det vært påbud om bruk av munnbind under hele korona-pandemien. Foto: Austrian Airlines

Pålegget om å bruke munnbind på fly har blitt den nye normalen under pandemien. De som har nektet, har risikert å bli kastet av før avgang eller fått store bøter etter endt flytur. Vil dette påbudet forsvinne nå som vaksineringen skyter fart og smittefaren sannsynligvis blir mindre? Det er ikke opplagt at svaret på det er ja.

Munnbind-påbudet er det flyindustrien selv som har innført etter råd fra den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA og den europeiske flysikkehetsorganisasjonen EASA.

Påbudet ble innført for å unngå å måtte fly med tomme midtseter, og som all flyselskaper har rettet seg etter for å kunne få så god økonomi i driften som mulig under krise-situasjonen.

Flere åpner opp

Hverken IATA eller EASA har, etter det flysmart24 kan se, ikke uttalt seg om hvor lenge munnbindpåbudet på fly skal gjelde. Dette til tross for at vaksineringen skyter fart over hele Europa, og både den norske og andre lands regjeringer har lansert sine gjenåpningsplaner. England åpner kraftig opp fra i dag.

Hos SAS sier pressesjef John Eckhoff at munnbind-saken ikke har vært noe tema såvidt han har kunnet registrere:

– Vi vil forholde oss til EASAs retningslinjer og signaler fra myndigheter, sier han til flysmart24. 

Skal vi imidlertid se hvilken praksis flyselskaper legger seg på som operer i deler av verden der smittesituasjonen har kommet under bedre kontroll enn i Europa, er regelverket mellom Australia og New Zealand kanskje en god pekepinn på hva vi har i vente.

Påbudet fortsetter

Der blir korridorene mellom de to landene nå åpnet for alminnelig reising med fly, og uten at de som besøker det andre landet trenger å gå i karantene.

Men, munnbindpåbudet på flyreisen gjelder fortsatt. Sjefredaktør David Flynn i den anerkjente reiseliv- og luftfartsavisen Executive Traveller skriver at han tror det blir en stund til maskepåbudet blir fjernet på flyreiser i hans del av verden.

I motsetning til i Europa er bruk av ansiktsmaske påbudt av føderale myndigheter, og både Australia og New Zealand har ført en meget restriktiv smittevern-politikk.

Beskytte reisende og ansatte

I helsedepartementet i Australia sier et talsperson til bladet at alle smittebestemmelser gjennomgås med jevne mellomrom, og oppdateres når det er nødvendig. Departementet viser ingen tegn til å ville skynde seg med å fjerne påbudet på fly.

Flynn tror også at maskepåbudet kommer til å fortsette også etter at reiserestriksjonene er fjernet:

– Det er åpning for flyselskapene til å fortsette å la bruk av ansiktsmasker være obligatorisk på flyreiser. Det ut fra et ønske om vise passasjerene at de ivaretar deres sikkerhet, men også for å beskytte flyansatte og gi dem en trygg arbeidsplass, skriver Flynn:

– Selv om ansiktsmasker ikke lenger er en del av hverdagen din på bakken, forventer de å være et innslag i flyopplevelsen i noen tid fremover, mener han.