Refses for mangelfull informasjon om kunde-rettigheter

Når TUI har avlyst reiser på grunn av korona, har selskapet ikke opplyst kundene om alle deres rettigheter, mener Forbruketilsynet. Foto: Aena.es

Mange nordmenn har fått sine reiser kansellert som følge av korona-pandemien. Nå refser Forbrukertilsynet pakkereise-arrangøren TUI fordi tilsynet mener selskapet gir sine kunder manglende opplysninger når de har fått sine reiser avlyst. TUI lover å ta grep i denne saken straks.

Tilsynet kritiserer selskapet for at det kun har informert om retten til å få ny reise eller å få et gavekort på reisens pris når selskapet har innstilt reiser. At de også har krav på å få pengene tilbake har ikke vært nevnt.

TUI svarer nå at de ser alvorlig på brevet fra tilsynet, og at de straks vil ta kontakt med kunder som dette gjelder.

Viktig for kundene

Tilsynet mener at informasjons-behovet har vært stort siden mange reiser har blitt avlyst på løpende bånd etter korona-utbruddet fordi smittesituasjonen har endret seg i de aktuelle ferielandene.

I TUIs tilfelle mener tilsynet at selskapet ikke har nevnt det man peker på også en rettighet ved kansellering, nemlig det å få full refusjon for hele reisens pris. Derfor skal det også i meldinger til kunder gå frem at de også kan få alle pengene tilbake, mener tilsynet.

Det å ikke nevne refusjonsretten i brev til kundene mener tilsynet er villedende, og har derfor bedt TUI ta inn denne opplysningen når selskapet informerer kundene ved kanselleringer.

Tar kontakt med kundene

– Det er svært viktig at forbrukerne blir gjort kjent med rettighetene sine i denne sammenhengen. Dette er en tid der noens privatøkonomi er presset, og muligheten for tilbakebetaling kan være av stor betydning, sier direktør i Forbrukertilsynet, Trond Rønningen.

Hos TUI gjør kommunikasjonssjef Nora Aspengren det klart at brevet fra Forbrukertilsynet vil bli fulgt opp straks:

– Vi bekrefter å ha mottatt brevet fra Forbrukertilsynet, og vi tar denne henvendelsen på alvor. Nå vil vi kontakte kundene det gjelder og tydeliggjøre at de selvfølgelig har mulighet til å få refusjon i kontanter. Vi er opptatt av at vi alltid skal gi så korrekt, relevant og dekkende informasjon til våre kunder som mulig, sier Aspengren til flysmart24.

Har grepet inn

Tilsynet skriver i en pressemelding at det gjennom pandemien har tatt opp en rekke saker med reisebransjen for å sikre at forbrukerne får klar og riktig informasjon, og ikke minst at arrangørene rent faktisk refunderer pengene til kundene.

– Pandemien har gjort regelverket mer aktuelt enn noensinne. Godt forbrukervern er spesielt viktig i en krisetid. Retten til å få pengene tilbake hvis varen eller tjenesten ikke leveres, er grunnleggende og av spesielt stor betydning for forbrukere som er permittert eller på andre måter økonomisk rammet, sier Rønningen.