Smittekrise i norsk feriefavoritt – må stenge ned

Trøblete tid for Kypros. Høyt smittenivå gjør det nødvendig med nye tiltak, bl.a. nattlig portforbud. Foto: NissiBlu Beach Resort

Det ser ikke akkurat lyst ut for de som ønsker at turismen skal åpne opp igjen i de populære ferielandene. Så å si alle har fortsatt et høyt smittetrykk, og det bare uker før de skal åpne for at utenlandske turister skal kunne komme på besøk.

Et av de landene som er verst ute er Kypros. Fredag har regjeringen i landet iverksatt krise-tiltak.

Feriefavoritten for mange nordmenn er nå oppe i 962 smittede per 100 000 innbyggere, det er opp fra 774 på bare en uke. Ingen andre land i Europa er i nærheten av dette.

Nedstenging vedtatt

Myndighetene har besluttet å iverksette en nedstenging i to uker, fra 26. april til 9. mai for å unngå at øyas helsesystem bryter sammen.

Det innføres portforbud i det samme tidsrommet mellom klokken 21 og 05, i håp om å slå ned den raskt voksende smittebølgen. I tillegg kommer en rekke andre begrensinger: Samlinger av folk blir forbudt, og folk får bare gå ut av husene sine en gang per dag. Da skal den varsles på sms. Butikkene skal stenge, unntatt matvarebutikker og apotek.

Myndighetene er ifølge Cyprus Mail imidlertid optimistiske og håper at tiltakene skal hjelpe slik at turistsesongen kan åpne som planlagt.

Mer smitte for mange

En gjennomgang av smittesituasjonen som flysmart24 har foretatt på bakgrunn av ferske tall viser at også mange av våre andre aktuelle ferieland ikke bare har et høyt smittetrykk, men også har fått forverret sin situasjon den siste uken.

Her er tallene, slik de presentes i ukeoversikten fra den europeiske smittevern-organisasjonen European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Disse tallene viser antall smittede per 100 000 innbyggere, og er oppdatert torsdag:

 • Spania fra 210 til 247
 • Kypros fra 774 til 962
 • Hellas fra 386 til 371
 • Frankrike fra 762 til 693
 • Italia fra 398 til 338
 • Kroatia fra 626 til 690
 • Sverige fra 770 til 796
 • Danmark fra 165 til 164
 • Tyskland fra 275 til 312
 • Portugal fra 68 til 75
 • Norge fra 195 til 164

Her ser man at to populære ferieland som Spania og Kroatia fortsatt slåss mot økende smitte på landsbasis. Så er det store forskjeller regionalt i Spania.

To land i nærheten

Folkehelseinstituttet i Norge krever en smitteandel på under 25 per 100 000 innbyggere for å gjøre røde land gule. Det vil si at det da ikke skal trengs karantene ved hjemkomst. I praksis vil også alle reiseforsikringer gjelde som normalt.

I dag er det bare Island, og også Portugal, som er de nærmeste til å kunne nå et slikt mål.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, er Hellas blant de landene som ivrer mest etter å få åpne for utenlandsk besøk. Det skal skje fra 14. mai.

Landet ligger fortsatt høyt på ECDCs liste, men holder fast ved at åpningen skal skje på fastsatt tidspunkt. Da vil de som kan forevise at de er ferdig vaksinert eller har testet negativt for covid-19 smitte, ikke trenger å gå i karantene ved innreise.