Før var turister uønsket – nå skremmer stillheten byen

I sentrum av Barcelona skulle det koke av turister snart. I stedet har hotellene stengt. Foto: Olivia Plaza Hotel

Før pandemien var Barcelona er av de heteste storbyferiemålene for nordmenn og andre europeere. Tilstrømmingen var så voldsom at lokalbefolkningen satte i gang aksjoner mot flommen, og det gjorde at besøkende i mange tilfeller følte seg direkte uønsket. I dag er situasjonen en ganske annen.

– Vi er skremt av stillheten, sier hotelleiere.

Turistene holder seg borte. Det er ingen tegn til ny tilstrømming, i alle fall ikke de første månedene. I en tid da det skulle kry av våryre turister på La Rambla, og det skulle syde og koke på restauranter og barer, er det i dag så å si helt tomt.

Åpner ikke

Mangelen på bestillinger gjør at over halvparten av hotellene i Barcelona ikke kommer til å åpne denne sommeren.

De ser ingen hensikt i å skulle påføre seg selv utgifter ved å holde åpent når det ikke er utsikter til at de kan få inntekter som forsvarer drift, skriver den spanske avisen La Vanguardia.

Kontrasten til tidligere år er slående. Da oppsto det protester blant lokalbefolkningen som ikke fant seg i at turistene la beslag på stadig flere leiligheter og byrom, som de selv ble stengt ute fra.

Storbystans også fra Norge

Fraværet av bestillinger etter storbyferier stemmer godt overens med den situasjonen norske reiseformidlere merker.

Finn Reise skulle normalt ha solgt tusenvis av reiser til Barcelona og andre europeiske storbyer hver eneste uke. Bestillingene skulle ha haglet inn.

Nå er det ikke mye normalt:

– Nei, det er et svært lite volum på salg av storbyhoteller for tiden. I tillegg til at folk er avventende til muligheten for å kunne reise, har vi også en situasjon på flysiden som ikke er mye normal. Det er færre flyruter i gang og også lite flyvolum. Det er jo ikke slik at man i disse tider tar en storby weekend, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise til flysmart24.

«Kommer fordi de må»

Pandemien gjorde at turistflommen raskt tørket inn, men nå er turistene igjen velkommen.

Spania er i en situasjon hvor stadig mer åpnes fordi man begynner å få kontroll med den siste smittebølgen. Selv om det mange steder fortsatt er nattlig portforbud, blir butikkene og utelivet gradvis mer åpent, samtidig som reiserestriksjonene blir lempet på.

Det ser ikke ut til å hjelpe for Barcelonas del. Sju av ti av byens hoteller er fortsatt stengt, og de som holder åpent har bare 10-15 prosents belegg.

Det hjelper heller ikke at prisene har stupt med rundt 50-60 prosent på grunn av korona-krisen og turisttørken.

– De få som kommer hit nå er på jobb. Det er flyansatte, eller fordi de må av en eller annen grunn. Det er ingen ferieturister her nå, sier Jordi Mestre til avisen. Han er president for Gremi d’Hotels i Barcelona.

Kan avbestille

Han sier at nye reservasjoner heller ikke er noen garanti for at gjestene faktisk dukker opp.

Næringen har, som reiselivet i Norge og ellers i Europa, blitt tvunget til å innføre rause avbestillings-tilbud for at kundene skal kunne kansellere oppholdet hvis de ikke er tilfreds med smittesituasjonen når turen skal skje. Hvis de ikke har denne garantien, vil de i alle fall ikke bestille.

– Påsken var elendig, og sommeren teger ikke bra. Nå håper vi at vaksineringen skal gjøre at reisevirksomheten øker igjen, og vi kan se at situasjonen bedrer seg fra september og utover, sier Mestre.