Antall smittede på fly i Norge har falt som en stein

De som reiser med fly til Norge med korona-smitte blir fanget opp i teststasjonene på flyplassene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

For bare noen uker siden var smittetallene på fly i Norge så høye at grensene ble lukket og tvungen opphold på karantenehotell ble innført. Siden den gang har de samlede smittetallene stupt, inkludert på innenriks flyreiser.

Hos Folkehelseinstituttet (FHI) ble det den siste registrerte uken bare meldt inn 10 nye tilfeller. Det omfatter uken frem til den 14. mai, som er den foreløpig siste registrering av covid-19 smitte på fly til Norge og innen Norge.

Uken før var antallet innmeldte tilfeller nesten dobbelt så høyt, 19 i tallet. Situasjonen har tidligere vært mye verre, FHI kunne i desember melde om opptil 73 smittede på 16 dager.

Sterkt fokus

Av de ti sist registrerte tilfellene ble åtte registrert på fly innenriks i Norge, mens bare to tilfeller skrev seg fra fly som kom til Norge – ankomster fra Polen og Nederland.

I FHI er man svært glad for de sterkt synkende tallene:

– Det er trolig flere faktorer om virker sammen. Gjennom den siste smittebølgen har det har vært et sterkt fokus på ikke å reise dersom det ikke er helt nødvendig. Det har vært en målrettet informasjonsinnsats for å unngå at folk reiser til smitteutsatte land og områder, sier fagdirektør for smittevern på FHI, Frode Forland, til flysmart24.

Karantenehotell virker

Han peker på at situasjonen i Norge blir godt hjulpet av det heftige smittevern-arbeidet som drives i andre land:

– Kurven for smitte nå nedadgående for de fleste land i Europa og i Norge, og et stadig høyere antall personer har fått vaksine, sier Forland.

Han peker på at også ordningen med karantenehotell har vært med på å presse tallet på smittede på fly ned.

– Ja, ordningen med karantenehotell er innskjerpet. Kravet til negativ test, både før man reiser og på flyplassen når man kommer til Norge, er nok med og hindrer at noen reiser. Dessuten har rådet også vært at man ikke skal bevege seg noen steder dersom man har symptomer, sier Forland.

Strammet inn

Kravet til karantenehotell ble strammet inn kraftig i midten av mars, da alle som hadde vært på det som kunne karakteriseres som en unødvendig fritidsreise, måtte i obligatorisk karantene på hotell.

Dette omfattet raskt et stort antall nordmenn som hadde oppholdt seg i Spania gjennom vinteren.

Det er ikke mer enn vel en uke siden kravet til karantenehotell ble ytterligere innskjerpet. Da innførte regjeringen regelen om at absolutt alle som har oppholdt seg i land utenfor EU og Schengen, må i karantenehotell når de ankommer Norge.

Dette gjelder uavhengig om reisen har vært unødvendig eller ikke.

Her kom smitten

Nå er smittetrykket på fly kraftig dempet. De ti nye tilfellene kom på fem fly fra SAS, to hos Widerøe, ett hver hos Norwegian, Wizz Air og KLM.

Fra utlandet dreide det seg om et fly fra Gdansk til Stavanger med Wizz Air den 10. mai, mens smitten på KLM-flyet var på ruten mellom Amsterdam og Bergen den 9. mai.

På reiser med plassreservasjon blir passasjerer som har sittet i nærheten av en person med bekreftet smitte kontaktet direkte av lokale helsemyndigheter.

– Disse passasjerene blir informert om videre oppfølging i forbindelse med smittesporing, heter det i informasjonen fra FHI.