Ny guide for smittefri ferie: Dropp heisen, ta trappen

Nå er det utarbeidet detaljerte smittevern-råd for ferieopphold i Spania. Den inneholder råd om alle forhold rundt ferieoppholdet. Foto: RUI

Nordmenns mest populære ferieland i Syden har nå utarbeidet en ny og detaljert guide for alle besøkende. Den har som viktigste hensikt å trygge turistene mot korona-smitte under oppholdet i Spania.

Guiden heter Travel Safe, og gir bl.a. reisende informasjon om hvilke test-krav som stilles før man ankommer landet. Så langt er reiseregler fra 50 land med, inkludert Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island.

For nordmenn gjelder krav om negativ PCR-test tatt senest 72 timer før ankomst (folk bosatt fra Trøndelag og nordover et for tiden unntatt dette kravet), samt å ha utfylt det obligatoriske helseskjemaet før avreise fra Norge.

Da vil man få en QR-kode som skal fremvises ved ankomst flyplassen i Spania. Det er ingen karantenekrav ved innreise, og vaksinestatus har ingen betydning.

Høyest antall kunder

Ved siden av innreiseregler, er Travel Safe en omfattende gjennomgang av pålegg og anbefalinger som spanske myndigheter vil at turistene skal følge når de kommer som gjester til landet deres.

Det dreier seg om smittevern-regler og – påbud på hoteller, på stranden, ved svømmebassenget, på butikk og restaurant. Folk blir som grunnleggende regel anbefalt å ha både munnbind og håndsprit som en del av utrustningen, uansett.

– Noen av dem er regler, andre er anbefalinger. For eksempel er bruk av ansiktsmaske en regel som alle må oppnå, det samme som når et begrenset antall mennesker kan sitte ved et bord på uterestaurant og hvor mange mennesker som kan være samtidig i en butikk eller på et museum, sier direktøren for Spanias Ambassades turistavdeling i Norge, Juan Francisco Cervero, til flysmart24.

Dropp heisen – ta trappen

Det er råd for de fleste situasjoner. Gjester blir anbefalt å ha to meters avstand til andre, de blir gjort oppmerksom på at enkelte strender krever at man bruker munnbind, og at det på noen steder også blir begrensninger i antall mennesker som slipper inn på strendene.

Heisene blir brukt av mange mennesker, og for å redusere faren for å pådra seg smitte derfra blir gjester anbefalt å droppe heisen og heller ta trappen.

Der er det også pålegg om å sprite hendene før og etter besøk i matsalen. Publikum blir også gjort oppmerksom på at enkelte av fellesområdene på hotellene kan være avstengt.

Sparsommelig utstyrt

I guiden blir folk også forberedt på at rommene kan være noe mer sparsommelig utstyrt enn det feriegjester normalt er vant til. Dette blir forklart med at gjenstander som kan gi økt smittefare er fjernet, og at rengjøringen av rommene skal bli enklere og bedre.

De som bruker kollektiv transport blir bedt om å forsøke å holde avstand på to meter til andre reisende. Folk blir i utgangspunktet bedt om å finne alternativ til kollektive transportmidler.

Ved utsjekking blir gjestene oppfordret til å unngå kontanter og bruke kontaktløse betalingsmåter, for eksempel kredittkort eller mobiltelefon som ikke krever fysisk kontakt for autorisasjon.

PS: Her finner du hjemmesiden til Travel Safe.