Gir flyreisende svar på korona-test etter 25 sekunder

Den nye hurtigtesten som flyselskapet British Airways skal prøve ut, skal gi svært raskt svar. Andre flyselskaper venter på resultatene av utprøvingen. Foto: BA

Flyselskapene jobber intenst med flere mulige løsninger for å øke folks tillit til det å ville fly igjen. Nå forbereder British Airways en mulighet for å tilby sine passasjerer en ny korona-hurtigtest som skal gi svar på under et halvt minutt.

Selskapet har selv lansert dette tilbudet først og fremst for sine egne ansatte, for å være helt sikre på at de som skal jobbe på flyene ikke skal være smittet og slik kunne smitte andre.

BA hevder at det er det første i verden som tilbyr en slik tjeneste, men sier at hurtigtesten er et tilbud som kommer til å bli tilgjengelig også for passasjerene – hvis forsøkene med egne ansatte viser seg å være vellykket.

Først i verden

BA sier at testen på ansatte skal sammenlignes med vanlige PCR-tester, fordi selskapet ønsker å ta en egen vurdering for å få dokumentert at resultatene er til å stole på.

Konsernsjefen for BA, Sean Doyle, mener denne testen vil være et utmerket middel for å kunne åpne opp for økt flyreising.

– Vi tror denne nye ultraraske testen er en «gamechanger». Vi er derfor glade for å samarbeide med teamet hos produsenten for å kunne starte innledende prøveversjoner med fly- og kabinpersonalet vårt, før vi utforsker hvilken rolle det kan spille som et alternativ for kundetesting, sier BA-sjefen i forbindelse med lanseringen av tilbudet.

Basert på spyttprøve

Det dreier seg om en antigen-test – Pelican Covid-19-test – som er basert på en elektronisk løsning, og såkalt cloud og nano teknologi. Det er med andre ord ikke noe alternativ for reisende til land som krever negativ PCR-test.

Palican-testen er basert på spyttprøve, og skal kunne avdekke om symptomatiske og asymptomatiske individer med SARS-CoV-2, inkludert virusets ulike varianter.

Brukere tar ganske enkelt en prøve av spyttet sitt i en engangssensorenhet, rister og setter den inn i en gjenbrukbar digital leser. Så venter man på resultatene som vises gjennom en mobilapp. Testen er optimalisert for å oppdage varianter som har oppstått over hele kloden.

Svært sikker

Ifølge produsenten – det medisinske teknologiselskapet Canary Global – skal denne testen være svært pålitelig, og selskapet mener at den gir riktig svar i 98 prosent av tilfellene.

Testen er nylig godkjent for bruk i Europa og Storbritannia, og går for tiden gjennom amerikansk FDA-godkjenning, ifølge BA.

Får produsenten gjennomslag i utprøvingen hos BA, sier man at reiseaktører over hele verden står klar til å ta i bruk den nye hurtigtesten.

PS: BA opererer normalt en rute mellom Oslo og London Heathrow, den starter etter planen opp igjen den 11. juni, med begrenset antall rundturer i uken.