Svensker og dansker går fri – karantene for nordmenn

For danskene er Gran Canaria og de andre Kanariøyene nå blitt mulig å reise til uten å måtte ta karantene ved hjemkomst. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mens svensker og dansker kan reise til feriemål i Spania uten å måtte i karantene ved hjemkomst, er det ingen bønn for nordmenn: Her venter det hotellkarantene for alle ved retur – fra akkurat de samme reisemålene der folk fra våre naboland går fri.

Fra i dag, lørdag, av har Danmark åpnet opp for reiser til flere av de mest populære feriemålene. Fordi Danmark har innført regionale reiseråd for Europa, kan landets strenge korona-regler nå lempes på.

Utenriksdepartementet i Norge har varslet nye reiseråd innen den 25. mai, og endringer i reiserådet vil først kunne komme da for nordmenns del.

Flere steder åpnes

– Smittetall, sykdomsbyrde og vaksinedekning i Norge og utlandet vil avgjøre hvor lenge vi skal ha det globale reiserådet, opplyste kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet til flysmart24 tidligere denne uken.

For danskene har det allerede løst seg:

Nå kan danskene reise både til Kanariøyene, Mallorca, Murcia og Valencia fordi disse områdene har lave nok smittetall for å innfri kravet fra Statens Serum Institut. I tillegg kommer land som har lite smitte – som for eksempel Malta. Også portugisiske Madeira og Azorene åpnes nå opp for dansker etter regelendringen.

Smekkfulle fly sørover

Danskene har ikke nølt med å reagere. De første charterflyene vil gå stappfulle mot sør. Etterspørselen har vært så stor at danske Ving har måttet sette inn større fly enn planlagt for å få med seg alle som vil reise.

Eneste kravet som møter svensker og dansker er at de må forevise en negativ PCR-test når de ankommer Spania. Det samme gjelder for nordmenn, men kravet er for tiden unntatt for reisende fra nord for Trøndelag.

For dansker og svensker er det – med en slik dokumentasjon – bare å spasere rett til bagasjeutleveringen og dra til hotellet og la ferienytelsen begynne. Nordmenn som gjør det samme, får en karantenehotell-regning når de reiser hjem.

Derfor er det forskjell

Danmark og Norge har ulike smittekrav: Mens danskene krever en grense på under 50 smittede per 100 000 innbyggere de to siste ukene, er Norges krav på 25 smittede. Det er Folkehelseinstituttet som vurderer denne grensen.

Land utenfor Norden blir i Norge vurdert under ett.

Norge har, i motsetning til Danmark, ingen regionale reiseregler. Det betyr at hvis Kanariøyene og Mallorca skulle gå under 25 smittede, ville øygruppene likevel være røde på det norske smittekartet hvis Spania som land er over grensen.

Bedre smitteutvikling

For nordmenn med Spania-abstinens er det en liten trøst i at smittesituasjonen for Spania som helhet nå går den riktige veien.

Flysmart24 følger ECDCs tall for Europa hver uke, og de viser at Spania sank fra 247 smittede per 100 000 innbyggere for to uker siden, til 197 denne uken. Dette skjer etter at Spania har økt smittetallene de siste ukene.

Det andre store feriemålet for nordmenn, Hellas, åpnet sine grenser for karantenefri innreise for bl.a. nordmenn lørdag. Her har også smittenivået sunket, fra 371 smittede for to uker siden til 279 smittede.