Turistene må leve med to smitteverntiltak i lang tid

Munnbindpåbudet praktiseres både utendørs og innendørs på Mallorca. Foto: Govern de les Illes Balears

På de populære feriestedene langs kysten av Middelhavet begynner man sånn smått å forberede seg på at livet med turisme skal vende tilbake. På Mallorca sier øyas politiske ledelse at man håper å kunne komme i gang igjen i løpet av juni måned.

Det trengs. Behovet for nye inntekter er skrikende, samtidig som man frykter en massiv turistinvasjon som igjen kan sende smittetallene oppover før mange nok av øyas befolkning blir vaksinert.

Smittenivået var mandag nede på 60 tilfeller per 100 000 innbyggere, noe av det laveste i hele Spania. Likevel fortsetter noen av de strenge smittetiltakene en stund fremover. Regjeringssjefen gikk mandag ut med en innstendig oppfordring til ansvarlighet blant folk. Bilder av store folkemengder og uro blant unge etter at den nasjonale alarmtilstanden opphørte i helgen, har skremt lederne.

Tiltakene lever videre

Myndighetene har imidlertid begynt å se så langt fremover at man skimter en tid da ting skal begynne å nærme seg en normalitet igjen: Flere turister, mer aktivitet på strendene og mer aktivitet på utelivsfronten.

Balearene – som består av bl.a feriøyene Mallorca, Ibiza og Menora – forbereder imidlertid de som besøker øyene i sommer på at de må forberede seg på at alle må leve med minst to av de gjeldende smitteverntiltak:

Det er bruk av munnbind, og det å holde avstand – både i det sosiale rom og på utesteder. Dette er tiltak som har kommet for å bli, melder øyregjeringen.

«Marerittet snart slutt»

Som et ledd i den gradvise gjenåpningen har en del restriksjoner blitt fjernet mange steder i Spania. Det gjelder bl.a, portforbudet som forsvant denne søndagen, men foreløpig ikke på Mallorca.

I tillegg har restaurantene fått lov til å holde lenger åpent, og etter hvert også servere fra innendørs arealer og ikke bare fra uterestaurantene. Strendene blir klargjort, og man øyner en situasjon med ordinær drift.

– Marerittet er i ferd med å ta slutt, skriver redaktøren av den engelskspråklige avisen Majorca Daily Bulletin. Jason Moore var på byen i Palma i helgen og kunne gi denne tilbakemeldingen:

Klar til å lukke igjen

– Barene og restaurantene langs Paseo Mallorca var pakket fredag og i går. Det var til og med levende musikk. Det ga oss en følelse av at korona-viruset hadde blitt beseiret, skriver han i egen avis.

Men, han minner om at myndighetene er klar til å gjeninnføre smittebegrensningene hvis det skulle vise seg at spanjolene ikke passer seg og smittetallene øker:

– Vi har vunnet et slag, men krigen pågår fortsatt, skriver Moore.

Norsk reiseråd forlenget

For nordmenn er Mallorca og Spania ennå røde områder, som krever karantenehotell ved hjemkomst. Det kan det etter hvert bli en slutt på. Reiserådet som advarer mot alle utenlandsreiser er forlenget til 25. mai, før den tid skal nye råd utarbeides.

Da vil norsk vaksinesituasjon og på reisemålene få en betydning:

– Utenriksdepartementet vil komme med mer informasjon før 25. mai. Smittetall, sykdomsbyrde og vaksinedekning i Norge og utlandet vil avgjøre hvor lenge vi skal ha det globale reiserådet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet til flysmart24.

Har lært en lekse

Mallorca og andre spanske ferieøyene i Middelhavet har bestemt seg for å åpne opp sakte. De husker alt for godt en tilsvarende situasjon i fjor da de ivret etter å gjenåpne for utenlandske turister.

De åpnet, men måtte lukke igjen etter få uker fordi smittetallet skvatt i været. Den tabben vil de for all del unngå en gang til, derfor skal åpningen skje gradvis og i takt med at stadig økende del av befolkningen blir vaksinert,

Myndighetene ønsker ikke å sette noen dato for når kravet om munnbind blir fjernet utendørs, men sier at de vil se an situasjonen før de foretar seg noe rundt de pågående smitteverntiltakene.