Selv om det nye reiserådet advarer mot alle utenlandsreiser frem til 1. juli, velger Europeiske Reiseforsikring å se bort fra denne anbefalingen. Selskapet åpner nå opp for å gi kundene sine gyldig reiseforsikring i EU, Schengen-området og Storbritannia fra og med 27. mai.
En annen stor aktør på reiseforsikringer, Gjensidige, vil ikke endre sine regler ennå, og viser til myndighetenes reiseråd.
Europeiske har til nå i pandemien konsekvent har pekt på myndighetenes reiseråd når det har nektet å gi forsikring til sine kunder som har valgt å trosse rådet.
Setter til side
Nå er det selskapet selv som velger å se bort fra Utenriksdepartementets anbefaling om å avstå fra å reise til utlandet. Forsikringen vil også dekke korona-sykdom.
Det har vært stor misnøye blant enkelte kunder over reglene om å nekte forsikring, og de har måtte bruke andre selskaper for å få dekning mot skader mens de har vært på reise i utlandet.
Regjeringen valgte fredag å forlenge dette reiserådet til 1. juli, og kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske sier dette om hvorfor selskapet nå setter myndighetenes råd til side:
Kapasiteten på sykehus god
– Regjeringen opplyste om at det er praktiske utfordringer knyttet til det kommende vaksinesertifikatet som nå gjør at reiserådet forlenges i sin nåværende form. Vi synes ikke dette er en tilstrekkelig god nok grunn til å hindre kundene våre i å reise, sier han i en pressemelding lørdag.
Også ikke-vaksinerte vil få gyldig reiseforsikring.
Handeland er imidlertid klar på at det at selskapet nå åpner opp for å forsikre nordmenn på utenlandsreiser, ikke er en oppfordring til å reise.
Gjensidige avventer
I motsetning til Europeiske har Gjensidige valgt å forsikre kunder for andre skader enn korona-relaterte. Har folk som har reist til røde land blitt utsatt for tyveri eller andre skader, har Gjensidige dekket dette.
– Utenriksdepartementets forlengelse av det globale reiserådet frem til 1. juli, betyr at det fortsatt ikke er endringer i reiseforsikringen. Avbestilling dekkes ikke hvis du bestilte en reise mens reisemålet var rødt, selv om avreise er frem i tid. Vi følger hele tiden tett med på det som skjer, men i og med at reiserådet er forlenget og spørsmål rundt vaksinepass ikke er endelig avklart, er det fortsatt ingen endringer med tanke på hva reiseforsikringen dekker eller ikke dekker, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad, til flysmart24.
Han sier at Gjensidige har valgt å forholde seg til hva myndighetene gjør og vil tilpasse seg ut fra det.
– Når et vaksine-sertifikat foreligger, og reiserådene endres, vil det få betydning for hvordan vi utformer forsikringen. Det kommer vi tilbake til, sier Rysstad.
Mange årsaker
I Europeiske er bakgrunnen for endringen denne:
– Vårt nettverk i Europa forteller at situasjonen de fleste steder er langt bedre og at sykehuskapasiteten er god. Da mener vi at praktiske utfordringer knyttet til vaksinesertifikatet ikke er nok til å holde kundene igjen. Dette omfatter også koronasmitte, sier Handeland.
Han sier at Europeiske mottar mange henvendelser fra kunder som av ulike grunner må reise.
Det kan eksempelvis dreie seg om en begravelse, sykdom, savn av familiemedlemmer eller vedlikehold av hus eller feriebolig.