Restriksjonene opphevet – stappfulle fly til Syden

Charterflyene er stappfulle fra Sverige og Danmark etter at restriksjonene er blitt opphevet. Her om bord på charterfly fra Sunclass Airlines. Arkivfoto: Ving

Det tok ikke lang tid å fylle de første Syden-flyene da reise-restriksjonene ble opphevet. Både Sverige og Danmark kjører nå i gang sine sommer-programmer til Middelhavet. I Danmark har salget vært ekstremt godt.

– Det er lenge siden vi har sett et slikt trykk i bestillingene, sier charter-sjef.

Både Danmark og Sverige sender i første omgang sine charterfly til reisemål i Spania, for deretter å øke med Hellas, Kypros og senere også andre populære reisemål. Første fly fra Danmark gikk til Mallorca med Sunclass Airlines i morges. Onsdag er det fly til Gran Canaria fra samme sted.

Dette skjer mens Norge ennå har reiseråd som advarer mot enhver utenlandsreise, også til de samme reisemålene som Sverige og Danmark nå sender sine turister til.

Mange nordmenn lengter

– Vi gleder oss på vegne av våre danske kolleger, og ser frem til at også nordmenn kan reise til de populære feriestedene. Vi vet at mange lenger etter å få gjenoppleve Middelhavets sol og varme, og vi tror det blir fulle fly også fra Norge når det kan skje, sier Ving-sjefen i Norge, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Fredag besluttet selskapet å forskyve første mulige avgang fra Norge fra den 19. juni til 30. juni, siden det norske reiserådet ble utvidet til 1. juli samme dag.

I Sverige og Danmark undrer man seg over reglene i Norge:

Stor forskjell

– Ja, det er unektelig en ganske stor forskjell i hvordan land har håndtert dette, men nå nærmer vi oss blant annet det felles covid-sertifikatet i EU og Norge, sier kommunikasjonsdirektør for Ving i Norden, Fredrik Henriksson, til flysmart24.

Med corona-sertifikatet, som det kan komme til å bli enighet om i EU i dag fredag, er det meningen at fullvaksinerte skal kunne reise karantenefritt rundt om i EU- og Schengen-landene.

Danmark har regionale reiseråd og har derfor «friskmeldt» både Kanariøyene og Balearene med bl.a. Mallorca og Ibiza, mens reiser fra Sverige har kunnet pågå under stort sett hele pandemien fordi landet ikke har hatt noe reiseråd som har advart mot reiser til de aktuelle feriefavorittene i Sør-Europa.

Folk er reisesugne

Henriksen kan fortelle om stor etterspørsel etter feriereiser både i Sverige og Danmark foran den kommende sommersesongen:

– Ingen tvil om at mange nordboere er virkelig reisesugne. Da Danmark startet fase tre av gjenåpningen av samfunnet sist fredag og fjernet reiserestriksjoner til blant annet Kanariøyene og Mallorca, økte etterspørselen etter reiser enormt. I løpet av helgen solgte Vings søsterselskap, Spies, et rekordhøyt antall turer, mer enn 160 prosent flere enn på samme tid for to år siden som var et «normalt år», forteller Henriksson.

Samme strategi som Norge

Han sier at de første charterflyene fra København raskt ble fullbooket, og Ving spår derfor nå at reiseboomen i Danmark vil smitte over på både Sverige og nabolandene.

– I Danmark, som i stor grad har hatt mye samme strategi som Norge i perioder, ser vi nå en klar åpning av reiserestriksjoner, for å kunne åpne for trygge reiser til regioner innen EU, sier Henriksen.

Kjøper dyre ferier

Den nordiske Ving-toppen tror at mange nordmenn og andre skandinaver er godt «rustet» til å kaste seg på ferieflyet så snart restriksjonene oppheves og folk føler en god trygghet for å unngå smitte.

-Det er en optimisme vi ikke har sett på lenge. En stor undersøkelse vi nylig har gjennomført blant mer enn 4000 svensker at mange sparte mer under pandemien og planlegger å reise i stor grad. Vi ser også at mange ønsker å unne seg litt ekstra på ferie, sier Henriksen.

Det får den konsekvens at de beste hotellene og rommene bookes raskt.