Snart er det slutt på å kaste seg på flyet til London og bare spasere i land ved ankomst. Nå ønsker britiske myndigheter å skjerpe innreise-kontrollen for alle som ikke er britiske eller irske statsborgere.
Innenriksminister Priti Patel har denne uken gjort det klart at britene skal få noe som ligner svært på ESTA-ordningen i USA: En elektronisk søknad om innreise som alle som skal besøke øyriket må ha fylt ut og fått godkjent på forhånd.
Uten et slikt dokument vil man ikke slippe inn i Storbritannia.
Ekstra sikkerhet
Patel sier ifølge det britiske nettstedet Business Travel News at ordningen vil være et ekstra sikkerhetstiltak for de som ikke trenger visum for å besøke landet, noe som er tilfelle for nordmenn.
Ordningen kommer til å bli testet fra høsten av.
– Vår nye plan vil gjøre det enklere å identifisere potensielle trusler før de når grensen, sier innenriksministeren om årsaken til at landet nå skjerper innreisekontrollen.
Ministeren har ikke villet si hva prisen for en slik elektronisk godkjennelse vil bli, men britiske aviser antyder en pris på rundt 7 britiske pund. Det tilsvarer rundt 80 norske kroner, med dagens valutakurs.
Må fylle ut skjema
USAs tilsvarende ordning, ESTA, virker slik at de som skal reise inn i USA må ha en forhåndsgodkjenning gjennom et elektronisk skjema som må fylles ut.
Etter å ha svart på en rekke personlige spørsmål sendes skjemaet inn etter å ha betalt et gebyr.
Først når søknaden er godkjent, beskjed om det skjer også elektronisk, kan de reisende sette seg på flyet og reise inn og ut av landet i de to årene en ESTA-godkjenning varer.
Godtar kun pass
– Med vår nye heldigitale grense vil gi muligheten til å telle folk inn og telle folk ut av landet, sier innenriksministeren.
For nordmenn som har skaffet seg det nye ID-kortet, som vil være et alternativ til passet innen Schengen, vil det være viktig å vite at Storbritannia ikke lenger vil godta ID-kort som identifikasjon.
Mens Storbritannia ennå var EU-medlem, ble ID-kort godkjent. Med den nye ordningen er det kun pass som blir akseptert som identifikasjon.