Trafikken øker – stengt terminalområde gjenåpnes

Pir nord er det nyeste terminalområdet på Oslo Lufthavn. Nå gjenåpnes det. Foto: Avinor

Flytrafikken ser ut til å være i vekst i Norge, i alle fall på innenlands-rutene. Derfor har Oslo Lufthavn besluttet å gjenåpne flyplassens store terminalområde – pir nord – som har vært stengt siden november på grunn av trafikksvikten.

Pir nord er det store og lange nybygget som ble offisielt åpnet så sent som i 2017. Terminalen består av to etasjer der første brukes for utenriksfly og andre etasje er innenriksdel.

Regjeringens gjenåpningsplan gjør at det ikke lenger advares mot unødvendige innlandsreiser, og dette vil trolig føre til økt flytrafikk i seg selv.

God avstand

Den delen av flyplassen som nå gjenåpnes har vært stengt side november i fjor, og der deler av terminalen kun var åpen i forbindelse med trafikkøkningen i julen og nyttåret.

Vel et halvt år etter stengingen viser Avinor anslag over trafikkutviklingen at det vil bli behov for å ta i bruk pir nord igjen, og derfor åpner begge etasjene fra 31. mai.

– Ved at vi nå åpner opp pir nord og får større arealer, bidrar det til at reisende og ansatte fortsatt kan holde god avstand til hverandre, til tross for flere innlandspassasjer i terminalen, sier terminaldirektør, Ragnhild Hjerpsted, til Avinors egen nyhetstjeneste.

Ser det an

Til flysmart24 sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen at Avinor sier at det ikke er avgjort ennå om andre stengte deler av flyplassen skal gjenåpnes.

– Vi gjør løpende vurderinger ut fra hvor mange reisende det er til en hver tid og nå er det pir nord som står for tur førstkommende mandag, sier Andersen.

Fortsatt stengt

Selv om trafikkøkningen i første omgang kommer på innland er det besluttet at utenlandsdelen av pir nord også vil bli åpnet.

Dette skyldes primært at Avinor trenger tilgang til flere flyoppstillingsplasser og mer kapasitet på utland da det i hele juni skal utføres asfalteringsarbeider nord for pir øst, melder selskapet.

Også andre deler av flyplassen har måtte stenge på grunn av trafikknedgangen. Bl.a. gjelder dette hele den østre terminaldelen, som var det innsjekkingsområdet som først ble bygget da Oslo Lufthavn var ny.

Gradvis i gang

Som flysmart24 tidligere har fortalt, vurderer Avinors trafikkdirektør Gaute S. Riise at flytilbudet vil vokse igjen utover mot sommeren, og at årets topp vil komme i forbindelse med skolenes høstferie.

– Vi tror at trafikken gradvis vil komme tilbake gjennom sommermånedene, men når og hvordan vil bero på vaksinering, gjenåpningsplanen til regjeringen og et mulig vaksinepass. På nåværende tidspunkt tror vi at trafikken begynner sakte å bevege seg oppover på utland fra slutten av juni. I juli måned kommer til å ligge noe over fjoråret, sa Riise til flysmart24 i midten av april.