Dropper krav om korona-test for vaksinerte nordmenn

Spania har for alvor startet gjenåpningen av turistsektoren, og fra neste måned blir det enklere også for fullvaksinerte nordmenn å slippe inn i landet.

Fra den 7. juni er det ikke lenger nødvendig for nordmenn å legge frem en negativ korona-test for å passere grensen.

Dette gjelder imidlertid kun for de som har gjennomgått full vaksineprogram, og med vaksiner som er godkjent av EU, går det frem av en melding fra Spanias Ambassades Turistavdeling i Oslo.

Krav om to uker

– Dette gjelder selv om de kommer fra såkalte høyrisikoområder, opplyser direktør Juan Francisco Cervero ved turistavdelingen til flysmart24.

Dette innebærer land som er farget oransje, rødt eller dyprødt på smittekartet som den europeiske smittevern-organisasjonen ECDC lager hver uke.

Betingelsen for bortfall av vaksine-kravet er at personen har gjennomført full vaksinering minst 14 dager i forveien.

Skriftlig bevis

De ferdig vaksinerte kan – før det planlagte korona-sertifikatet er klart – fremlegge en skriftlig dokumentasjon på spansk eller engelsk på sin status.

Flysmart24 har bedt Folkehelseinstituttet om en uttalelse om hvilken dokumentasjon som kan være aktuell for nordmenn, men har sent onsdag kveld ikke fått svar på vår henvendelse.

Frafallet av korona-test gjelder også de som har blitt friske etter å ha blitt smittet av covid-19 viruset, heter det i meldingen.

For uvaksinerte mindreårige som ankommer Spania med fullvaksinerte voksne, gjelder krav om PCR-test fortsatt. Dog ikke for barn under 6 år, som er fritatt for reglene.

Må registrere seg

For nordmenn og andre som har satt kursen mot Spania siden pandemien brøt ut, har det også vært nødvendig å fylle ut et egenregistreringsskjema. Dette kravet vil gjelde alle også i tiden fremover.

Her har turister gitt personlige kontaktopplysninger og om bosted i Spania. Skjemaet må sendes inn før avreise og blir besvart med en QR-kode som må forevises ved ankomst landet.

Slik kan spanske helsemyndigheter identifisere og oppspore utlendinger som har oppholdt seg i et eventuelt område med smitteutbrudd.

Stadig lavere smittetall

Norge har ikke regionale smittetall for områder utenfor Norden. Derfor regnes Spania som ett område når det norske Folkehelseinstituttet gjør sine vurderinger om smittesituasjonen innen EU og EØS.

Smitteutviklingen i Spania har vært gradvis bedre de siste ukene, og på den siste oppdaterte oversikten fra ECDC opererer Spania med et smittenivå på 159 smittede per 100 000 innbyggere. Nye og oppdaterte tall vil foreligge i morgen, torsdag.

Smittenivået i Spania er en kraftig forbedring fra bare få måneder siden da landet var oppe på 700-800 smittede, og lenge en av verstingene i Europa.