Her er korona-sertifikatet – er nå klart til test

Slik ser korona-sertifikatet ut. Illustrasjon: Helsedirektoratet

Det lenge bebudede koronasertifikatet, som skal gi alle vaksinerte og folk som har hatt korona visse fordeler, er nå klart til å testes på nettet. Folk som oppdager feil med vaksine-statusen, blir bedt om å ta kontakt med kommunen der vaksinen ble tatt.

Det er Helsedirektoratet som har oppdatert de ferdige korona-sertifikatene på helsenorge.no. Det gjelder for alle beskyttede.

– Den nye versjonen ligger ute allerede nå, med QR-kode, slik at vi får testet at alt fungerer som det skal, skriver direktoratet i en melding tirsdag.

Tilgjengelig nå

Alle som går inn på koronasertifikatet spå sin side på Helsenorge vil fra i dag tirdag kunne se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll.

Det er denne versjonen av koronasertifikatet som vil kunne tas i bruk for verifikasjon. Hva sertifikatet konkret skal kunne brukes til, vil først bli kjent på fredag når regjeringen har fattet sin beslutning om det.

Regjeringen har tidligere sagt at koronasertifikatet kan være aktuelt å bruke for større arrangementer utendørs i sommer. Det vil også kunne brukes til å øke antallet personer som kan delta på arrangementer, og ved innreise til Norge.

Inntil videre har grønt sertifikat ingen betydning, man slipper ikke hotellkarantene selv om man kan fremvise det.

På samme side

Det at et utkast til sertifikat foreligger nå, endrer imidlertid ingenting på kort sikt. Det er ingen endringer i bruken av koronasertifikatet før regjeringen kommer med sin beslutning førstkommende fredag.

Reisende kan fortsatt vise frem den første siden i koronasertifikatet med opplysninger om man er vaksinert eller har hatt korona for å slippe karantenehotell. Det nye i dag er at både vaksinasjon og testresultat vises på samme side.

Alle kan nå se på Helsenorge.no/koronasertifikat hvordan det ser ut, og kontrollere at informasjonen er riktig.