Upopulært påbud kan snart bli borte i feriefavoritten

Snart kan folk i Spania droppe munnbind, i alle fall utendørs. Foto: Webcamera Fuengirola.com

De fleste land i Europa har en eller annen form for påbud om å bruke munnbind, innendørs eller ute – eller begge deler. Nå ser det ut til at det kan gå mot slutten for dette påbudet i Spania.

Det er den spanske avisen Sur som melder dette tirsdag.

Det er snakk om en gradvis fjerning av påbudet, og det er snakk om at utendørs-påbudet er det som fjernes først.

Påbudt under soling

Munnbind-påbudet har vært omstridt lenge, og toppet seg da landets regjering for noen måneder siden strammet inn slik at det til og med ble påbudt å ha munnbind på når man lå på stranden eller ved bassengkanten for å sole seg.

Etter hvert ble dette fraveket, men påbud om å bruke beskyttelsen når man beveger seg på strendene gjelder fremdeles.

Det er også obligatorisk når man beveger seg ute i det sosiale rom, også selv om «trygg» avstand på halvannen meter kan opprettholdes.

Positiv utvikling

Nå sier imidlertid landets epidemolog-direktør, Fernando Simón, at påbudet om å ha på munnbind utendørs står for fall, og at det kan bli fjernet i løpet av juli måned.

– Kanskje før, kanskje allerede i juni, legger han til.

Det er Spanias svært positive smitteutvikling som ligger bak Simons utspill. Landet har redusert smitteomfanget betydelig samtidig som vaksinasjons-andelen er økende.

Hotellkarantene-krav kan bli borte

Simon er imidlertid klar på at maske-påbudet vil fortsette innendørs, og at det uansett krever en lovendring å fjerne påbudet utendørs.

Flysmart24 følger smittesituasjonen i de mest populære ferielandene, og har tidligere skrevet at Spania de siste ukene har beveget seg nært det nivået som gjør at hotellkarantene-kravet fravikes når man returnerer til Norge fra Spania.

Ved siste oppdatering var Spania godt innenfor de nye norske kravene til generelt smitteomfang i landet, men hadde litt for høy andel positive tester til å innfri alle krav. Landet hadde 4,5 prosent positive tester, mens kravet for å gå fri for hotellkarantene er på 4 prosent og under.