Det populære ferielandet blir nå litt mer likt seg selv

Hvert år reiser titusener av nordmenn til Provence-kysten på ferie. Her fra Nice. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Sakte åpnes Europa for utenlandske turister. Hellas har åpnet, og det er bare dager siden Spania tillot at ferdig vaksinerte fra bl.a. Norge skal kunne reise rett inn i landet uten noen form for smitte-kontroll.

I dag er det Frankrike som åpner opp, og blir nå litt mer likt seg selv slik det var før pandemien. Godt nytt for alle frankofile nordmenn, de som elsker storbyturene til Paris og de som helst legger ferieturene til Provence,

Med dagens tredje fase skjer det flere lempelser på restriksjonene, og spesielt for utelivet, ifølge planen til franske myndigheter:

Lenger åpent

Innreisen blir også enklere for de som er ferdig vaksinerte fra såkalte grønne områder i Europa, med EU-godkjent vaksine. De slipper å vise fersk PCR-test.

Norge og resten av Skandinavia er blant landene som er i grønn sone, og som dermed blir omfattet av de nye og forenklede innreisereglene.

De som ikke er ferdig vaksinert, må levere en PCR-test, som ikke er eldre enn 72 timer.

Mange smittevern-tiltak blir helt opphevet, og noen andre redusert. Fra slutten av denne måneden blir det omstridte portforbudet opphevet helt – det er i alle fall planen.

Flere lettelser

Allerede fra i dag, onsdag 9. juni, vil forbudet mot å oppholde seg utendørs uten spesielle behov – portforbudet – bli utvidet fra dagens klokken 21 til 06. De de nye tidene blir nå fra klokken 23 og 06.

Fortsatt blir det imidlertid slik at de som beveger seg utendørs må kunne dokumentere behov for det, ellers vanker det bøter på 135 til 3700 euro.

Barer, kafeer og restauranter kan nå åpne også for innendørs servering frem til klokken 23. Det blir imidlertid kun lov med seks personer ved hvert bord, og det blir kun tillatt å utnytte 50 prosent av utestedets egentlige kapasitet.

Så blir det som vi er vant med hjemmefra, plikt til å registrere seg på utestedets QR-kode for eventuell smittesporing.

Flere slipper inn

Utendørs blir det nå tillatt å utnytte hele arealet, men med samme regel som innendørs – maks seks personer ved hvert bord.

Begrensningene i butikkene, museene og turistattraksjoner blir nå lempet på igjen. Inntil nå har kravet vært at hver besøkende skal ha åtte kvadratmeter individuell plass, fra onsdag er dette senket til fire kvadratmeter.

Treningssentre og svømmehaller åpner igjen. Også spa-behandlerne får nå holde åpent som før, uten noen form for begrensning av kapasiteten.

Pass på munnbind

I Frankrike er det en generell advarsel mot å samles med enn 10 personer ad gangen, og denne oppfordringen vil bli forlenget.

Det blir også krav om bruk av munnbind når man er innendørs utenfor hjemmene. Flere steder i Frankrike har lokale myndigheter opphevet pålegg om munnbind utendørs.

For de som liker å gå på nattklubb, er det derimot ingen endring. Disse forblir stengt inntil videre.