Advarer folk mot å legge ut korona-sertifikatet på nettet

Datatilsynet advarer folk mot misbruk og ber de ikke legge ut kopi av korona-sertifikatet på nettet. (Skjermdump/illustrasjon)

Etter at helsemyndighetene har gjort folks digitale korona-sertifikat tilgjengelig for alle, har noen valgt å legge ut kopi av sin egen side på sosiale medier på nettet. Dette advarer Datatilsynet nå sterkt mot, og mener informasjonen kan misbrukes og gjøre det mulig å produsere falske korona-bevis.

Den forbedrede utgaven av korona-sertifikatet viser mange personlige opplysninger. Ikke bare navn og fødselsdato, men inneholder også en QR-kode med detaljer om innehaver.

Etter at test-utgaven av korona-sertifikatet ble sluppet tirsdag, har mange valgt å legge ut kopi av eget sertifikat, der vaksinestatus vises i form av farge, deler av for- og etternavn samt fødselsdato vises. Noen har valgt å publisere sertifikatet der egen QR-kode også vises.

Sensitiv informasjon

Datatilsynet er klar i sin advarsel:

– Generelt vil vi fraråde å publisere fødselsnummer og helseopplysninger på internett, da det åpner for misbruk av informasjonen. Et koronasertifikat vil i mange tilfeller kunne inneholde helseopplysninger, for eksempel om gjennomgått koronasykdom, sier Susanne Lie som er juridisk seniorrådgiver i tilsynet.

Hun mener kopiene som nå legges ut på nettet, kan misbrukes:

Åpne for misbruk

– Etter det vi er kjent med, er ikke koronasertifikatet basert på «live» fremvisning over internett. Det kan derfor tenkes at en publisering av QR-koden vil kunne åpne for misbruk av sertifikatet – med forbehold om at man også kan fremvise falskt bevis på identiteten til koronasertifikatets eier, sier Lie.

Hun mener også at en nettvisning med kode kan brukes av folk som har uærlige hensikter:

– Vi kan heller ikke utelukke at QR-koden kan være nyttig dersom man ønsker å lage et falskt koronasertifikat, sier hun.

Frykter misbruk

Nettopp dette med falske korona-sertifikater er det mange stater frykter, i og med at de skal finnes både i digital- og papirutgave.

Da kan man oppleve at folk, som ikke har den beskyttelsen de påstår at de har, kan slippe inn i andre land under dekke av å være vaksinert.

I Helsedepartementet, som er ansvarlig for å produsere et korona-sertifikat som ikke skal kunne misbrukes eller forfalskes, ber man også folk om å være forsiktig med å publisere det eksternt.

I departementet mener man uansett at ID-kontrollen for innehaveren blir viktig:

ID-kontroll viktig

– QR-koden vil vise informasjon om sertifikatinnehaver – slik at det skal være veldig vanskelig å forfalske sertifikatet. Selv om en forfalsker informasjonen på papiret, så vil ikke informasjonen i QR koden som kontrollør skal kontrollere endres. ID-kontroll er avgjørende, nettopp for å ta høyde for at noen vil kunne forsøke å kopiere eller forfalske selve sertifikatet, sier statssekretær Erlend Svardal Bøe i Helse- og omsorgsdepartementet.

Fredag blir det klart hvilke fordeler grønt korona-sertifikat vil gi innehaveren.