Karantenen oppheves i dag – slik vil det oppleves

Fra fredag ettermiddag oppheves karantene for de ferdig vaksinerte og korona-friske som kommer til Norge fra utlandet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra fredag klokken 15 slipper folk som er fullvaksinerte og de som har vært korona-syke de siste seks månedene å gå i karantene når de kommer hjem til Norge fra reise i utlandet.

Nå kan flysmart24 også klargjøre hvordan de som har dokumentasjon praktisk vil oppleve situasjonen. Til nå har det vært sagt at de aktuelle gruppene vil slippe karantene, men at de likevel vil nødt til å ta en korona-test når de passerer grensen eller an kommer flyplassen.

Helse- og omsorgsdepartementet har derfor avklart noen problemstillinger som ikke har vært detaljert besvart – før nå.

Fra alle land

Til nå har alt snakk om karantenefritak for folk som har ankommet Norge dreid seg om de som returnerer fra reisemål innen Europa, Schengen eller Storbritannia.

Nå blir det en endring på det.

Statssekretær Erlend Svardal Bøe i Helse- og omsorgsdepartementet har gitt flysmart24 disse svarene på våre spørsmål.

Gjelder fritaket for innreise fra uansett land, også røde land utenfor Europa?

– Ja, man slipper karantene uansett hvor man kommer fra, så lenge man er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene. Det er krav om at dokumentasjonen kan verifiseres på grensen med norsk koronasertifikat med QR-kode, og det er krav om at man må testes. Regjeringen fraråder ellers alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Kan reise hjem

Fullvaksinerte som kan fremvise gyldig dokumentasjon må likevel ta en test på grensen. Betyr dette at vedkommende da kan reise hjem og vente på resultatet, eller får man vite status der og da?

– Det er riktig at også fullvaksinerte skal testes på grensen. På grensen skal det som hovedregel brukes antigen hurtigtest som det tar kort tid å få svar på. Da skal man vente på teststasjonen til svaret er klart. Unntaksvis kan det hende at teststasjonen tilbyr PCR-test som det tar lengre tid å få svar på, da kan man reise hjem og vente på resultatet.

– Må vedkommende eventuelt oppholde seg i hjemme-karantene mens hun eller han venter på svar, eller kan man opptre fritt?

Liten smitte-sannsynlighet

– Man har ikke karanteneplikt, ettersom det er lite sannsynlig at man er smittet og kan smitte andre. Hovedgrunnen til at vi fortsatt tester, er for å oppdage de få som eventuelt kan være smittet selv om de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19.

Man kan opptre normalt også hvis man må vente på resultatet i hjemmet?

– Ja, man kan opptre som normalt. Det er ingen karanteneplikt, heter det i svaret fra Hertzberg.

Derfor kom endringen

Barn og unge under 18 år kan forkorte innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn.

– Regjeringen gjør disse endringene nå, fordi vaksinedekningen er økende i befolkningen og de fleste personer i risikogruppene har fått tilbudt første vaksinedose. Det vil snart være på plass et system for å kunne verifisere dokumentasjon på vaksinasjonsstatus fra EU- og EØS-området og Storbritannia, sa helseminister Bent Høie (H) da han redegjorde for den nye praksisen på sin pressekonferanse onsdag.