Vil ikke forsikre de som drar til røde land utenfor Europa

Fortsatt ikke mulig for nordmenn å få forsikring i Norge for reiser utenfor EU. Her fra Istanbul. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange norske forbrukere etterlyser muligheten til å kjøpe reiseforsikring i et norsk forsikringsselskap for reiser til røde land utenfor Europa. Den muligheten må de se langt etter.

Til nå har selskap som Europeiske og Tryg endret strategi og gått ut i markedet og tilbyr nordmenn reisedekning også for korona-skader i sine vilkår – men bare innen Europa. Gjensidige gir dekning også utenfor Europa, men ikke for korona-skader.

For mange er ikke forsikring i Europa aktuelt, men å få forsikret seg hvis man reiser til land utenfor Europa.

På sosiale medier og i meldinger til flysmart24 er det mange som mener at selskapene nå også bør åpne opp for andre land utenfor EU.

Venter på UD

Aktuelle land for disse er et nærliggende og populært ferieland som Tyrkia mens andre igjen vil reise lenger som til USA og Thailand.

For disse kundene har hverken Europeiske eller Tryg noe tilbud ennå:

– Vi har ingen planer om å la forsikringen være gyldig i røde land utenfor EU, Schengen og Storbritannia. Ergo vil det ikke bli mulig å reise med gyldig reiseforsikring i disse områdene før UD justerer sitt globale reiseråd, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, til flysmart24.

Blir advart

Det globale reiserådet fra UD som han henviser til, gjelder frem til 1. juli. Det advarer nordmenn mot å reise til alle utland, bortsett fra europeiske land som er «gule».

I dag er det Island, Malta og noen regioner i Finland. For de som reiser til disse landene vil reiseforsikringen gjelde som normalt.

I forsikringsselskapet Tryg sier kommunikasjonssjef Ole Irgens dette:

Uoversiktlig

– For land utenfor EU, Schengen og Storbritannia forholder vi oss til UDs reiseråd og har ikke planer om å åpne dekning der før landene går bort fra rød status. Årsaken er at situasjonen i disse landene er uoversiktlig, sier Irgens.

Han sier at det i EU etter hvert blir et felles rammeverk for vaksinasjonssertifikat, og at Tryg ser for seg at det etter hvert vil bli åpnet for ganske fri reise innad i unionen, kanskje i løpet av sommeren.

Ingen oppfordring

Handeland i Europeiske er påpasselig med å presisere at selskapets valg om å gi gyldig forsikring i røde land i EU, Schengen og Storbritannia ikke er en oppfordring til å reise, men gi kunder en mulighet til å gjennomføre reiser de selv anser som nødvendige.

Utenfor Europe er forholdene annerledes, mener han:

– Situasjonen er rett og slett for uoversiktlig utenfor Europa. Det er veldig varierende forhold, både når det gjelder smittesituasjon, kapasitet på sykehus og vaksinestatus. Det ønsker vi ikke å utsette kundene våre for. I EU, Schengen og Storbritannia er situasjonen en helt annen, så der kan vi yte normal hjelp til kundene ved behov, sier han.

Dekning, men ikke for korona

Gjensidiges reiseforsikring har gjennom hele pandemien vært gyldig, også på reiser i røde land. Gjensidige fortsetter denne praksisen.

– Vi anbefaler at reiserådene alltid følges, og vår forsikring bygger på norske myndigheters reiseråd. Men velger du likevel å reise til et land eller område som er rødt, har du gyldig reiseforsikring for alle hendelser og skader som ikke har sammenheng med koronasituasjonen, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han sier at det er selskapets ansvar å hjelpe folk innen rammen for forsikring, og ikke blande seg inn i hvorfor folk reiser eller ikke.