Rir på «grønn bølge» og girer opp mot daglige avganger

Icelandair bruker tidvis også sin Boeing 737 Max på Oslo-ruten. I september er det daglige avganger. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Smittekartet i Europa er ennå blodrødt og med karantene-krav ved hjemkomst for de som reiser dit og som ikke er fullvaksinert. Men det fins unntak.

Island er blant de svært få landene som er grønne på smittekartet til Folkehelseinstituttet. Det betyr at de som kommer hjem fra disse landene ikke trenger å tenke på at de må i karantene.

Islands nasjonale flyselskap, Icelandair, har vært hardt rammet økonomisk av korona-krisen, men har vært i gang med sine flyvinger til og fra Norge en stund nå. Det skal bygge opp satsingen igjen sakte men sikkert i månedene fremover:

Justerer om nødvendig

Selskapet merker økt etterspørsel etter billetter både til Island og videre til USA, men mener at reiselettelsene ikke skjer så fort som de hadde håpet på. Fortsatt er det innreise-restriksjoner til landet.

– Vi har to ukentlige avganger i juni, og tre i starten av juli. Dette øker til fire fra midten av juli. Fem dager i august og en gang daglig fra 1. september. Så må vi se om dette er nok eller for mye underveis, sier Icelandairs sjef i Norge, Bjørn Tore Larsen, til flysmart24.

Selv om returen fra Island kan gjennomføres uten karantene, vil ankomst til Island uten karantene gjelde bare for de som er fullvaksinert.

Ifølge UDs landsider må alle alle tilreisende til Island må registrere seg digitalt før ankomst. 

Venter på oppturen

De som har covid-19-infeksjon nylig, kan slippe karantene ved ankomst ved å vise fram en PCR-test. Hvis du er fullvaksinert, slipper du karantene ved å vise fram en vaksinasjonsattest. 

Larsen sier at Icelandair fortsatt ventet på at nordmenns reiselyst til Island skal ta seg opp:

– Etterspørselen er bra men vi ser  ikke noe «ketchup-effekt». Slik det er nå er det fullvaksinerte som har mobilitet. Sammenligner vi med våre nærmeste naboland så er trafikken ut av Norge treg i forhold, sier han.

Trygt reisemål

For Island er et av stor betydning at smittenivået er så lavt at det oppleves som et trygt reisemål.

En undersøkelse, som er gjennomført av Pollstat på vegne av Icelandair, viser at nordmenns tradisjonelle solhunger i år må vike for et reisemål som byr på trygghet og opplevelser.

Flertallet av nordmenn planlegger å tilbringe ferien i Norge, mens Island og Danmark peker seg ut som favoritter blant de som ønsker å reise.

Undersøkelsen viser at henholdsvis 90 og 70 prosent av de spurte prioriterer koronasituasjonen hos reisemålet og muligheten for opplevelser i sitt valg av reisemål.

Tilpasse tilbudet

Larsen sier at usikkerhet rundt regler og endrede reiseanbefalinger gjør at flyselskapene ender i en vanskelig spiral som gjør at de er nødt til å tilpasse antall flyvninger underveis, og se på hvilke lettelser som kommer.

Dette gjelder ikke minst de oversjøiske rutene til USA, siden Icelandair normalt satser hardt på trafikk fra Norge via Keflavik og til Nord-Amerika:

– Til USA ser vi at det er noe trafikk, og vi øker hver uke. I mai la vi ut Seattle, Chicago, Denver og Washington i i tillegg til New York og Boston Nord-Amerika. Senere kommer Minneapolis. En utfordring er at det heller ikke er enkelt med innreise fra USA til Norge, enn si den andre veien. Men vi må ha troen på at det endres. Vi går forsiktig frem, sier Larsen.