Charterselskap tilbyr for første gang reiser til rødt land

Hellas er i dag et rødt land på EUs smittekart. Likevel skal Apollo sende norske turister til landet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Charterferie-selskapene er ivrige etter å komme i gang igjen med å sende nordmenn på pakketur til Syden. Apollo Reiser setter nå for første gang opp tilbud om ferieturer til land som i dag er rødt. Konkurrenten Ving vil ikke gjøre det samme.

Hos de tre store charterselskapene Ving, TUI og Apollo har det under hele pandemien vært en felles holdning til å kansellere alle reiser til land som har så høy smitte at de er farget røde på smittekartet til Folkehelseinstituttet.

Dette er land som Utenriksdepartementet i sitt gjeldende reiseråd advarer mot å dra til.

Uansett fargekode

Apollo har likevel bestemt seg for å tilby reiser til Hellas, og som man i markedsføringen sier blir turer som kommer til å gå som normalt «uansett fargekode på landet.»

Kommunikasjonsansvarlig hos Apollo, Beatriz Rivera, sier at det er stor etterspørsel som har ført til at selskapet nå endrer praksis og tilbyr reiser selv om ferielandet i dag er å betrakte som rødt:

– Det stemmer at dette er første gangen vi endrer denne praksisen. Grunnen til at vi har valgt å gjøre det slik i år er rett og slett fordi etterspørselen har vært stor, da mange av våre kunder allerede er blitt vaksinert. I tillegg er det jo slik at mange andre flyselskaper reiser uavhengig av fargekoder og reiseråd, og da har vi fått mange spørsmål om hvorfor ikke vi også kan tilby våre reisende dette, sier Rivera til flysmart24.

Kan bli grønt snart

Det vil ikke bli stilt noe krav om gjennomgått vaksine for de som kjøper turene:

– Nei, vi stiller ingen vaksinekrav til våre kunder. Det er imidlertid opp til den enkelte reisende selv å sette seg inn i landets innreiseregler og selvfølgelig også innreiserestriksjonene og karantenereglene som gjelder her i Norge, sier Rivera.

Landet er på rask vei nedover på smittestatistikken til ECDC, og operer nå med en smitteandel på 83 smittede per 100 000 innbyggere, mot 127 smittede i forrige uke.

Grensen for å bli et grønt land og unntatt fra innreisekarantene ved hjemkomst, går i dag på 25 smittede. Fra 5. juli økes dette til 50 smittede, og med under 4 prosent andel positive tester. Eller 75 smittede, og et positivt snitt under 1 prosent.

Faller smitten i samme takt som nå i Hellas, har landet kurs mot grønt – kanskje allerede neste fredag når neste smittekart skal lages. Hellas har i dag bare 0,1 prosent positive tester, men advarer mot utviklingen av delta-varianten.

Premiere til Rhodos

Den første turen går fra Oslo til Rhodos den 4. juli, og dagen etter til Epirus på fastlandet. Deretter kommer første flyvning til Kreta den 10. juli og så vil Apollo fortløpende vurdere hva det vil gjøre med øvrig trafikk som er satt opp fra 17. juli.

– Hvor omfattende dette blir vet vi ikke ennå, da ting endres raskt. Snart kommer det nye reiseråd og nytt fargekart basert på EUs tall. Forhåpentligvis kommer de også på regionnivå, slik at man skiller mellom øyer og fastland. Det vi naturligvis håper aller mest på er at hele Hellas vil bli markert grønt, sier Rivera.

Selskapet har valgt å beholde den utvidede avbestillingsregelen også for disse turene. Kundene må senes to uker før avreise bestemme seg dersom de ønsker å kansellere, og vil da få pengene tilbake.

Holder igjen

Hos landets største reisearrangør, Ving, vil man ikke følge Apollos nye praksis, sier Norge-sjef Marie-Anne Zachrisson til flysmart24:

– Nå kan nordmenn returnere til Norge uten karantene etter 5. juli fra røde land hvis de er fullvaksinerte. Det er godt nytt for mange av våre gjester. Vi får følge godt med på fargekartet til FHI og UDs reiseråd, men umiddelbart har vi ingen planer om å fly til blodrøde land. Vi har opprettholdt oppstart av chartersesongen til Gran Canaria fra Oslo den 14. juli og har dermed fortsatt god tid til å evaluere utviklingen i Europa, sier hun.