Servering og taxfree snart tilbake på flyturene

Om ikke lenge vil flyturene være som før pandemien, med salg og servering om bord. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flyselskapene er i ferd med å gire opp mot økt trafikk nå i sommermånedene, og sakte vender også normal service også tilbake for passasjerene. Hos Norwegian er servering tilbake på ferie-rutene, og etter hvert kommer også taxfree-salget i gang igjen.

Selskapet, som har operert stort sett bare på norsk innenriks det senere året, har denne uken gjeninnført servering på alle ruter over en viss varighet:

– Smittevern er fremdeles en prioritet, men muligheten for å kunne kjøpe noe å drikke og spise om bord igjen hos Norwegian er dermed endelig tilbake. Sist mandag startet servering om bord på reiser over 2 timer og 15 minutter, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegian til flysmart24.

Mer mat og taxfree

Det betyr flyreiser ut av Norge.

Utvalget er begrenset og består av snacks, tapas og drikke. Men det skal det bli en endring på om ikke så lenge:

– Vi planlegger og håper å kunne utvide sortimentet om bord i løpet av sommeren slik at kundene får mulighet til å kjøpe mat direkte om bord samt igjen handle taxfree-produkter, sier Skari.

Inntil så skjer vil utvalget om bord være mindre, men der kundene også har muligheten til å forhandsbestille mat, drikke og dessert.

Gjenoppta service

Det er ikke klart når servering blir gjeninnført på norsk innenriks.

Hos SAS har man fra 1. juni kunnet kjøpe et begrenset matutvalg og forhåndsbestille mat og drikke om bord på fly på Europa-rutene, også for de som reiser på økonomi-klasse.

I likhet med Norwegian inntil videre innstilt servering på norsk innenriks, men også SAS håper at dette skal endre seg etter hvert.

Det er ikke tatt stilling til når det også skal bli mulig å kjøpe mat og drikke fra serveringsvogn også på de norske flyrutene:

Snarest mulig

– Vi er fortsatt i dialog med myndighetene om å endre formuleringer i smittevernveilederen, slik at vi snarest mulig kan gjenoppta servering om bord, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til flysmart24.

Som flysmart24 tidligere har meldt, skal Folkehelseinstituttet i løpet av kort tid komme med ny veileder for smittevern-tiltak for luftfarten.

Minst mulig kontakt

Den som gjelder nå setter ikke forbud mot servering, men anbefaler at det skjer ved servering av ferdigpakket mat. Denne veilederen ble laget like etter korona-utbruddet i fjor, og skal nå oppdateres i lys av den endrede smitte-situasjonen.

Når selskapene likevel har valgt å innstille det meste av servering, har det sin forklaring i at de ønsker minst mulig kontakt mellom ansatte og passasjerer.

Dette for å begrense smittefaren.