«Grenseåpningene har skapt usikkerhet om ferien i år»

Flere blir fristet til å ta en utenlandsferie i sommer etter at redusert smitte åpner flere land. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De langt fleste nordmenn sier at de skal feriere hjemme i Norge også denne sommeren. Den siste tids åpning av flere av grensene i Europa, har imidlertid gjort folk litt mer usikre.

Nå åpner charterferie-selskapene sin virksomhet snart, og flere land innfører endrede regler for utlendinger som vil komme på besøk som turister.

Kan bli karantenefritt

Noen av de største, som for eksempel Hellas, kan bli er erklært som «grønt» og dermed karantenefritt ved hjemreise allerede denne uken.

Meningsmålingsinstituttet Opinion har en egen koronamonitor og den har gjennom pandemien spurt 22.500 nordmenn om de antar at sommerferien kun blir i Norge i år.

Denne uken sier 81 prosent av befolkningen at sommerferien kun blir i Norge. Kun 8 prosent sier nei til dette. Resten vet ikke eller svarer ikke relevant.

Ikke så sikker lenger

Men, andelen som kun blir i Norge, har falt med 4 prosentpoeng fra forrige uke.

– Det at grensene til Europa åpnes opp har skapt mer usikkerhet rundt folks ferieplaner. Likevel tar det store flertallet Norgesferie, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en pressemelding.

Nordmenns sommerferieplaner har ellers endret seg lite det siste halvåret, konkluderer instituttet. I gjennomsnitt sier flest fremdeles at de skal bli i Norge, det gjelder 83 prosent i juni i år mot 86 prosent på samme tid i fjor.

Enklere med sertifikat

Et forhold som kan føre flere nordmenn ut av landet er ikke bare fallende smitte i de store ferielandene, men også at det fra torsdag gjelder nye regler for nordmenn med korona-sertifikat.

Da samkjøres det norske sertifikatet med andre EU/EØS-lands sertifikater, og dermed vil alle som enten er vaksinert eller har gjennomgått covid-19 vil kunne reise inn i de fleste land uten å måtte vise negativ PCR-test.

Landene kan i imidlertid innføre nye regler på 48 timers varsel, så derfor er oppfordringen å sjekke betingelsene for reisemålet nøye på forhånd.