Skremt av pandemien- vil sjekke ferie-sikkerheten

Korona-krisen har gjort nordmenn mer forsiktige før man legger ut på reise. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Pandemien har satt en støkk i nordmenn, og dette gjør seg utslag også når vi skal ut på reise i tiden fremover. Vi vil være mer forsiktige og sjekke grundigere reisemålet før vi legger ut på tur. Dette bekrefter også charterselskap.

Det er en ny undersøkelse som Norstat har gjort for Frende Forsikring, og som forteller at det nå er annen holdning blant nordmenn som skal på tur.

Mens vi før forbant en feriereise med glede og forventning, er det en annen innstilling i dag: 74 prosent sier at de vil være mer forsiktige, mens ytterligere 13 prosent er usikre før en reise.

Må tenke annerledes

Det synes skadesjef i Frende, Petter Lassen, ikke er så rart.

– At det er en rekke nye regler å forholde seg til, og praktiske ting som må fikses før du kan reise skaper forvirring. Før var det pass, penger og billetter, nå må du også tenke på koronapass og attester på riktig språk, og mulighet for innreiserestriksjoner og karantener, sier han.

Korona-pandemien har gjort at mange har fått en annen innstilling til det å reise på ferie, mener Lassen.

Han viser til at mens reise tidligere var noe vi forbandt med glede og forventninger, forbinder mange det nå med mer usikkerhet og forsiktighet.

Charterselskap får mange spørsmål

Hos charterreise-selskapet TUI bekrefter kommunikasjonssjef Nora Aspengren at de får vært mange spørsmål fra kundene om sikkerheten på de ulike reisemålene:

– Ja, det er det folk er absolutt mest opptatt av. Vi har ikke reist på lenge, og det er mye usikkerhet. Vi får mange henvendelser til kundesenteret og via nettsiden. Hvordan er det å reise nå, hvor kan man reise, hva skjer hvis jeg blir syk og slikt.  Mye handler om å vise at det er trygt. Det er gode rutiner på plass og vi har gode erfaringer fra land som allerede har åpnet. Vi bruker alle våre kanaler til å dele informasjon, sier Aspengren til flysmart24.

Ser at det fungerer

Skadesjefen i Frende tror den nærmeste tiden vil være helt avgjørende for hvordan nordmenn flest vil forholde seg til reiser i utlandet. Dette mener han også vil være avgjørende for reiselivsnæringen:

– Hvis folk fort ser at vaksineringen fungerer, at færre blir smittet og at pandemien ikke blusser kraftig opp igjen på sensommeren og høsten, tror jeg det vil hjelpe. Jeg tror ikke mennesker har fått noe mindre lyst til å reise, men vi har vært gjennom mye det siste drøye året, sier Lassen.

Pandemi-løsning

Han mener mange vil oppføre seg som før ganske raskt, hvis vi får en god utgang på pandemien.

– Men smittefaren forsvinner ikke over natten selv om vaksineringsgraden stiger. Litt tålmodighet må vi ha, sier han.

Charterselskapene er nå inne i sin siste forberedelse før de gjeldende reiserådene opphører fra 5. juli. De frøste flyene med norske feriegjester tar av om ikke så mange dagene.

Det blir i første omgang ferieturer til de mest kjente reisemålene i Spania og Hellas.